Angela Merkel. LEHTIKUVA / AFP Michael Kappeler

Angela Merkel varoittaa koronaräjähdyksestä: Virusmuunnos on pysäytettävä

Saksan liittokanslerin mukaan tarvitaan 8-10 viikkoa kovia toimia.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on erittäin huolestunut Euroopassa ja muualla maailmalla leviävästä koronaviruksen entistä herkemmin tarttuvasta variantista. Sen uskotaan lähteneen liikkeelle Britanniasta. Bildin mukaan Merkel varoitti ”dramaattisesti räjähtävistä tartuntaluvuista” suljettujen ovien takana CDU:n ja CSU:n kokouksessa.

– Jos tätä brittivirusta ei saada pysäytettyä, kasvavat tartuntamäärät 10-kertaisiksi pääsiäiseen mennessä, Merkel totesi Bildin mukaan.

Liittokanslerin kerrotaan olleen sitä mieltä, että Saksa ravitsee kovaa sulkua vielä ainakin kahdeksasta kymmeneen viikkoa.

Joulukuussa säädettyjä kovia koronatoimia on Saksassa toistaiseksi jatkettu tammikuun loppuun. Bildin tiedot viittaavat kuitenkin siihen, ettei linja ole kevenemässä.

Herkemmin tarttuvat brittiläinen ja eteläafrikkalainen koronamuunnos ovat herättäneet runsaasti huolta. Brittimuunnoksen uskotaan olevan esimerkiksi Irlannin räjähdysmäisen koronaepidemian takana. Jo liki puolet Irlannin päivittäisistä tartunnoista ovat mediatietojen mukaan uutta muunnosta.

Tanskassa huoli leviävästä muunnoksesta on puolestaan johtanut ennakoiviin sulkutoimiin. Tanskan kansanterveyslaitos on arvioinut, että brittivariantista tulee maassa hallitseva noin kuudessa viikossa.

Brittiläisen muunnoksen on laskettu olevan noin 40-80 prosenttia aiempia koronavariantteja tarttuvampi. Vaarallisempaa tartuntaa se ei kuitenkaan aiheuta. Pelkkä herkempi leviäminen on kuitenkin itsessään varsin haasteellista, koska tartuntamäärät kasvavat niin nopeasti.

LUE MYÖS:

Irlanti oli pari viikkoa sitten kuin Suomi, nyt 8000 tartuntaa päivässä

Tanskassa varoitus virusmuunnoksesta: Meillä on kuusi viikkoa

Tutkijan kylmä laskelma: Tämän takia uusi koronamuoto on niin vaarallinen

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt