X
SULJE MAINOS
Anders Tegnell. / LEHTIKUVA / AFP Jonathan Nackstrand

Anders Tegnell IS:lle: Nykyrokote ei auta laumasuojan saamiseen

Ruotsin valtionepidemiologin mukaan kolmansia annoksia tarvitaan epidemian hillitsemiseksi.

Valtionepidemiologi Anders Tegnell arvioi Ruotsin väestölle kertyneen suojan olevan suunnilleen samalla tasolla kuin Belgiassa ja Hollannissa. Ruotsin tautitilanne on pysynyt viime viikkoina kohtuullisen hyvänä, sillä tehohoidon potilaista vain seitsemän prosenttia on koronapotilaita.

Tegnell kehottaa Ilta-Sanomien mukaan nopeuttamaan kolmansien rokoteannosten antamista Euroopassa.

Taustalla on huoli siitä, etteivät nykyiset rokotteet estä ihmisiä saamasta infektiota ja tartuttamasta muita. Ne vähentävät silti merkittävästi vakavan taudinkuvan riskiä ja keventävät sairaalahoidon kuormitusta.

– Mutta se ei estä kovin tehokkaasti tautia. Se estää taudin leviämistä tiettyyn rajaan asti, mutta ei riittävästi taudin kontrolloimiseen vaadittavaan tasoon yltämiseksi eli laumaimmuniteettiin, Anders Tegnell sanoi Ruotsin kansanterveyslaitoksella Tukholmassa.

Hän huomautti, että kaikille Euroopan maille on kertynyt ylimääräisiä rokoteannoksia.

– Kyse on rokotusten tahdin kiristämisestä erityisesti ikääntyneiden kohdalla. Heistä niin moni kuin vain on mahdollista pitää saada rokotettua kolmannella annoksella. Tutkimustulosten mukaan kolmas annos antaa erittäin hyvän suojan, Tegnell totesi.

LUE MYÖS:
Krista Kiuru IL:lle: Kolmas koronarokotus halutaan nopeasti kaikille (VU 19.11.2021)

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt