Verkkouutiset

Näillä mailla on eurovaaleissa paljon pelissä

Nordean pääanalyytikon mukaan vaalitulos tuskin vaikuttaa suuresti hallitusneuvotteluihin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lyhyemmän aikavälin talous- ja markkinanäkymien kannalta eurovaalit ovat erityisen mielenkiintoiset yksittäisten maiden – Ranskan, Italian ja Ison-Britannian – tulosten takia, arvioi Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich.

– Valitettavasti riskit talouden ja markkinoiden kannalta negatiivisesta lopputuloksesta ovat selvästi positiivista suuremmat, von Gerich kirjoittaa Finanssimaailma-blogissa.

Hänen mukaansa Ranskassa, Italiassa ja Isossa-Britanniassa vaaleissa on paljon pelissä.

– Ranskassa presidentti Emmanuel Macronin uudistusohjelma on ajautunut vastatuuleen keltaliiviprotestien jyllätessä. Macron onkin joutunut pehmentämään uudistuslinjaansa, jonka jälkeen protestit ovat olleet rauhoittumaan päin ja Macronin suosio on toipunut hieman.

Uudistusohjelman jatko mitataan pitkälti eurovaaleissa.

– EU-asiat ovat lähellä Macronin sydäntä, ja hänelle oman puolueen menestys eurovaaleissa on hyvin tärkeää. Marine Le Penin Kansallisen liittouman voitto eurovaaleissa todennäköisesti lamaannuttaisi Macronin agendaa entisestään. Macron tarvitseekin hyvän vaalituloksen jatkaakseen talousuudistuksia, jotka parhaimmillaan luovat toivoa koko euroalueelle, von Gerich toteaa.

Hänen mukaansa Italiassa varapääministeri ja Pohjoisen liiton johtaja Matteo Salvini on alkanut viime aikoina käyttäytyä yhä enemmän kuin hän olisi pääministeri.

– Hän on kuitenkin vain selvästi pienemmän hallituspuolueen johtaja Italian populistihallituksessa. Salvinin puolue kuitenkin johtaa selvästi mielipidemittauksia. Vahva tulos eurovaaleissa lisäisi Salvinin houkutusta hajottaa nykyinen hallitus ja yrittää nousta pääministeriksi ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa perinteisen liittolaisensa Silvio Berlusconin Forza Italian kanssa.

Salvini uhmaa avoimesti EU:n yhteisiä pelisääntöjä, suhtautuu hyvin kriittisesti koko unioniin ja on jatkanut kärjekästä linjaansa myös Italian hallituksessa.

– Ennenaikaiset vaalit ja Salvinin nousu pääministeriksi nostaisivat epävarmuuden Italian suunnasta uusiin huippuihin, voisivat aiheuttaa merkittävää markkinaturbulenssia ja vaikuttaisivat negatiivisesti koko euroalueen talousnäkymiin.

Von Gerich uskoo, että Isossa-Britanniassa puolestaan pääministeri Theresa Mayn konservatiivipuolue saa kunnolla takkiin ja uhkaa joidenkin mielipidetiedustelujen perusteella jäädä jopa viidenneksi vaaleissa.

– Voittoon on ratsastamassa Nigel Faragen uusi Brexit-puolue, joka ajaa Britannian EU-eroa ilman sopimusta. Eroa ilman sopimusta ajavien menestys eurovaaleissa lisäisi todennäköisyyttä, että tällainen lopputulema myös toteutuisi.

– Mayn aikakausi lähenee joka tapauksessa loppuaan, ja Brexitin läpivienti – tai ainakin sen yrittäminen – jäänee hänen seuraajalleen. Ero ilman sopimusta on edelleen täysin mahdollinen, vaikka brittiparlamentti on tällaista vaihtoehtoa vastustanut.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)