Palkansaajien tutkimuslaitos ennustaa Suomen talouskasvuksi tänä vuonna 1,3 prosenttia ja ensi vuonna 1,1 prosenttia. LEHTIKUVA/JARNO MELA

Analyytikko: Halpa raha ei korjaa talouden ongelmia

Euroalueen talous ei ole reagoinut ennätyskevyeen rahapolitiikkaan keskuspankin toivomalla tavalla.

– Korkomarkkinoilla lyödään ennätyksiä, kun korot painuvat yhä alemmas. Jos Suomi maksaisi koko velalleen tämän hetken markkinakorkoja, koko velan korkokustannukset olisivat negatiiviset, kirjoittaa Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich blogissaan.

Hänen mukaansa halpa raha ei kuitenkaan korjaa talouden ongelmia.

– Päällisin puolin negatiiviset korot voivat näyttäytyä positiivisessa valossa. Valtiolle maksetaan velkaantumisesta, lainaraha on halpaa, ja asuntovelallisetkin näyttäisivät viettävän kissan päiviä, von Gerich toteaa

Hänen mukaansa korkojen lasku yhä syvemmälle negatiiviseksi kertoo kuitenkin huolestuttavaa viestiä talousnäkymistä.

– Euroalueen talous ei ole reagoinut ennätyskevyeen rahapolitiikkaan keskuspankin toivomalla tavalla. Talousnäkymien heikennyttyä lisää (Euroopan keskuspankki) EKP suunnitteleekin jo uusia elvytystoimia.

Keskuspankki voi von Gerichin mukaan vielä laskea talletuskorkoaan, vahvistaa ennakoivaa ohjeistustaan ja ostaa lisää velkakirjoja.

– Toisin sanoen negatiivisten velkainstrumenttien määrä voi kasvaa vielä entisestään. Korot ovat kuitenkin jo niin matalalla, että suuressa kuvassa pieni lisälasku tuskin vaikuttaisi merkittävästi yritysten investointihalukkuuteen tai kotitalouksien lainanottointoon.

Von Gerichin mukaan keskuspankki voi parhaimmillaankin ostaa vain aikaa talouden ongelmien korjaamiseksi.

– EKP:n pääjohtaja Mario Draghi onkin toistuvasti patistellut euromaita mittaviin rakenneuudistuksiin, euroalueen rakenteiden vahvistamiseen ja kasvua tukevaan finanssipolitiikkaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt