Byrokratian ja muiden kaupanesteiden lisääntyminen tarkoittaa vaikeuksia tarkkaan hiotuille tuotantoketjuille. LEHTIKUVA / AFP

Analyytikon mukaan Brexitin etumerkki on miinus

Neuvoteltu kauppasopimus kuuluu selvästi kovan Brexitin kategoriaan, arvioi Nordean asiantuntija.

Nordean analyytikko Kristian Nummelin arvioi blogissaan, että vasta tulevat vuodet näyttävät, kuinka suuren kolhun Britannian talous kokee Brexitistä, mutta etumerkki on joka tapauksessa miinus.

– Muutama vuosi sitten puhuttiin paljon pehmeästä ja kovasta brexitistä. Nyt neuvoteltu kauppasopimus kuuluu selvästi kovan brexitin kategoriaan; uusi suhde jää etäiseksi ja yrityksien kustannukset kasvavat. Sopimus on siis heikennys nykytilaan, mutta kuitenkin parempi vaihtoehto kuin WTO-säännöt, joihin olisi päädytty, jos kauppasopimusta ei olisi saatu neuvoteltua, Nummelin kirjoittaa.

Vaikka kauppasopimus saatiin aikaiseksi ja maiden välinen kauppa jatkuu ilman tullimaksuja sekä kiintiöitä, niin paljon tulee Nummelinin mukaan myös muuttumaan.

– Suomen tulli onkin jo muistutellut, että jatkossa tavarat pitää tulliselvittää, vaikka tavarat eivät tullimaksuja kohtaakaan. Byrokratian ja muiden kaupanesteiden lisääntyminen tarkoittaa vaikeuksia tarkkaan hiotuille tuotantoketjuille ja varsinkin vuoden alku tulee olemaan haastava eri toimijoiden totutellessa uusiin sääntöihin.

Myöhäinen sopu on Nummelinin mukaansa myös vaikeuttanut yrityksien varautumista tulevaan. Kyselyt osoittavat varautumistason olevan vaihtelevaa, mutta hän uskoo, että nämä ongelmat jäänevät lyhytkestoisiksi.

– Pidemmällä aikavälillä brexitin negatiivinen vaikutus Britannian talouteen on arvioiden mukaan kuitenkin useampi prosentti.

Riskinä on Nummelinin mukaan myös regulaatioympäristön eriytyminen tulevaisuudessa, vaikka sopimus pyrkiikin tätä ehkäisemään.

– Ajan kuluessa ei ole enää itsestäänselvyys, että tuote, joka kelpaa myyntiin Britanniassa kelpaisi myyntiin myös EU:ssa ja päinvastoin. Lisäksi palvelusektorilla ongelmia tuottaa esimerkiksi ammattipätevyyksien automaattisen tunnustamisen puuttuminen, hän muistuttaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt