Nokian VR 360-kuvaukseen tehty OZO -kamera. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

KL: Miksi Nokia hylkäsi virtuaalikameransa?

Nokia kertoi virtuaaliteknologian markkinoiden kehittyneen odotuksia hitaammin, mutta analyytikko näkee asian terävämmin.

Nokian patenttiliiketoiminnasta vastaava Nokia Technologies ilmoitti 10. lokakuuta lopettavansa OZO-virtuaalikameran kehittämisen ja keskittyvänsä terveysteknologiaan.

Nokian mukaan investointeja vähennetään virtuaalitodellisuusmarkkinan odotettua hitaamman kehityksen takia.

OP:n analyytikko Hannu Rauhala sanoo Kauppalehdessä asian hieman selkeämmin.

– Keinotodellisuusmarkkinat ovat kasvaneet Nokian odotuksia hitaammin. Virtuaalikameran myynti olisi jäänyt vaatimattomaksi, koska hinta on kova ja asiakaskunta rajallinen. Patentteja lisensoimalla Nokia saa enemmän tuottoa pienemmin kustannuksin kuin myymällä kameroita, Rauhala arvioi.

Nokia Ozo ensiesiteltiin heinäkuussa 2015, ja se tuli markkinoille viime vuoden maaliskuussa. Sen hinta oli aluksi 55 000 euroa, mutta jo viiden kuukauden kuluttua se pudotettiin 40 000 euroon. Vielä viime keväänä Nokia esitteli Tivin mukaan Las Vegasissa elokuva- ja media-alan NAB 2017 -tapahtumassa kameraan uusia järeitä uudistuksia.

Kauppalehden mukaan Nokian osakekurssi on laskenut keväästä lähes 15 prosenttia noin viiteen euroon. Rauhala arvioi, että Nokiaa ja sen koko toimialaa painaa operaattorien investointien vähäisyys. Lisäksi on hänen mukaansa epäselvää, milloin investoinnit alkavat kasvaa. 5G-standarditkin valmistuvat vasta loppuvuodesta 2019,

Puhuttaessa Nokian osakkeesta sijoituskohteena hän toteaa, että Nokia on alan parhaita yhtiöitä huonossa markkinassa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt