Verkkouutiset

Amnesty arvostelee: Marokko kiduttaa poliittisia vankeja

Ihmisoikeusongelmat nostavat taas päätään Marokon vuodesta 1975 miehittämässä Afrikan viimeisessä siirtomaassa Länsi-Saharassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vetoaa valtioihin ja kansainvälisiin järjestöihin, jotta ne painostaisivat Marokon hallitusta noudattamaan kidutuksen ja muiden epäinhimillisten keinojen käytön kuulusteluissa kieltävää YK:n sopimusta.

Amnesty tuo raporteissaan esiin useita toimittajiin ja länsisaharalaisiin itsenäisyysaktiiveihin kohdistuneita ihmisoikeusloukkauksia ja rauhanomaisesta toiminnasta langetettuja poliittisia tuomioita.

YK:n vuoden 1991 päätöslauselman mukaan länsisaharalaisten olisi voitava ilmaista kansanäänestyksessä mielipiteensä maansa tulevaisuudesta. Marokko on toistuvasti kieltäytynyt rehellisen äänestyksen järjestämisestä ja vaikeuttanut myös YK:n MINURSO-nimellä tunnetun mission toimintaa alueella.

Toimittajia ja itsenäisyysaktiiveja on pidätetty mielivaltaisesti ja heiltä on yritetty saada kiduttamalla tunnustuksia.

EU herännyt

Länsi-Saharan tilanne on noussut esiin myös Euroopan unionissa. EU:n tuomioistuin on päättänyt, ettei Marokolle myönnettyjä suosituimmuustariffeja voi soveltaa Marokon ja ylikansallisten yhtiöiden miehitetyiltä alueilta tuomiin tuotteisiin.

EU-parlamentti on pitänyt Marokon ja EU:n kalastussopimusta laittomana, koska Länsi-Saharalle kuuluvilla vesillä tapahtuva kalastus ei ole hyödyntänyt paikallisia.

Espanjassa käydään keskustelua maan turistisaarille tuodusta hienosta hiekasta. Useiden todisteiden mukaan on syytä epäillä, että Marokko on kaupannut rantojen hiekan Länsi-Saharasta saharalaisten itsensä tietämättä ja hyväksymättä toimenpidettä tai saamasta siitä mitään hyötyä.

Luonnonvarat näyttelevätkin keskeistä roolia konfliktissa. Runsaiden kalavesien lisäksi Länsi-Saharassa on runsaat fosfaattivarannot ja rautamalmiesiintymiä.

YK:n MINURSO on ollut lähinnä vain raportoiva tarkkailuoperaatio, johon ei ole kuulunut esimerkiksi ihmisoikeustarkkailijoita, vaikka aluksi MINURSO:n suunniteltiin jopa järjestävän ja valvovan kansanäänestystä alueella.

Ranska tukee

YK:n turvaneuvostossa Marokko on saanut vahvaa tukea erityisesti Ranskalta, jonka kanssa maalla on historialliset siteet. Ennen Marokkoa Länsi-Saharaa siirtomaanaan pitäneen Espanjan pyrkimyksenä on ollut neuvotella erillisratkaisusta Marokon ja Länsi-Saharan kesken, mutta prosessi ei ole johtanut tuloksiin.

Amnesty vaatii YK:n aloittamaan uudet pyrkimykset ihmisoikeustilanteen selvittämiseksi ja tarkkailun Länsi-Saharassa ja pakolaisleireillä. Marokkoa ihmisoikeusjärjestö vaatii kunnioittamaan YK:n ihmisoikeuskomitean päätöksiä ja sallimaan mediavapauden sekä rauhanomaiset mielenosoitukset. Myös rehellisten ja puolueettomien oikeudenkäyntien järjestäminen on Amnestyn vaatimuslistalla.

Kuluvan kuun alussa YK:n pääsihteeri Antonio Guterres nimitti kanadalaisen Colin Stewartin erityisedustajakseen Länsi-Saharaan. Stewart on kokenut diplomaatti, joka aiemmin on toiminut YK:n Afrikan Unionin toimiston apulaispäällikkönä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)