Verkkouutiset

Poliisivene partioimassa Evrosjoella Kreikan ja Turkin välisellä rajalla. LEHTIKUVA/AFP Sakis Mitrolidis

Amnesty syyttää Kreikkaa pakolaisten kiduttamisesta

Järjestö vaatii Euroopan raja- ja merivartiosto Frontexia vetäytymään Kreikasta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Amnesty Internationalin tuoreen Greece: Violence, lies and pushbacks -raportin mukaan Kreikka syyllistyy pakolaisten ja siirtolaisten kidutukseen, kaltoinkohteluun ja pushback-toimintaan, jossa heidät pakotetaan rajalla palaamaan takaisin antamatta mahdollisuutta hakea turvapaikkaa. Toiminta on Kreikan ihmisoikeusvelvoitteiden, EU-lakien ja kansainvälisen oikeuden vastaista.

Raportissa käsiteltävät tapaukset ovat kesä-joulukuulta 2020. Raporttiin on haastateltu 16 ihmistä, jotka kertovat kaikkiaan 21 pushback-tapauksesta. Heidän lausuntojensa pohjalta Amnesty arvioi näiden laittomien käännytysten vaikuttaneen noin tuhanteen ihmiseen.

Kaikki palautukset eivät tapahtuneet raja-alueilla, vaan ihmisiä on otettu kiinni sisämaassa ja tuotu Évrosiin laittomasti palautettaviksi. Neljä Amnestyn haastattelemaa ihmistä oli otettu kiinni Pohjois-Kreikassa ja pakotettu osana suurempia ryhmiä Turkkiin. Heistä toisella oli pakolaisasema ja toinen oli rekisteröity turvapaikanhakija, ja he olivat asuneet Kreikassa yli vuoden.

Amnestyn mukaan dokumentoidut tapaukset osoittavat, että ihmisoikeusloukkauksista on tullut vakiintunut käytäntö Kreikan rajalla.

Kreikka käännytti turvaa hakevia ihmisiä väkivaltaisesti jo helmi-maaliskuussa 2020 sen jälkeen, kun Turkki ilmoitti, ettei enää aio pysäyttää Eurooppaan pyrkiviä pakolaisia.

– Dokumentoimiemme palautusten takana oleva koneisto osoittaa, kuinka pitkälle Kreikka on valmis menemään käännyttääkseen ihmisiä laittomasti ja peitelläkseen toimintaansa, raporttia tehnyt tutkija Adriana Tidona sanoo.

Väkivaltaa ja kidutusta

Valtaosa Amnestyn haastattelemista ihmisistä kertoi kokeneensa tai todistaneensa väkivaltaa, kuten kepeillä tai pampuilla hakkaamista, nyrkiniskuja, läimäytyksiä ja tönimistä. Miehille tehtiin nöyryyttäviä ja vihamielisiä alastontarkastuksia, toisinaan naisten ja lasten läsnäollessa. Väkivallan tekijöinä oli univormupukuisia Kreikan viranomaisia kuin myös siviiliasuisia henkilöitä.

Väkivaltaiset viranomaiset loukkaavat epäinhimillisen tai halventavan kohtelun kansainvälistä kieltoa. Amnestyn mukaan Osassa tapauksista väkivalta täytti kidutuksen määritelmän niiden vakavuuden sekä nöyryyttävän tai rangaistuksellisen tarkoituksen vuoksi.

Yksi haastateltu kertoi, että hänet ja hänen ryhmänsä oli pakotettu ulos veneestä Évros-joella ja he olivat jumissa saarella useita päiviä. Yksi veneestä pois pakotettu henkilö ei osannut uida. Hänen kuultiin huutavan apua vedessä ennen kuin virta vei hänet mukanaan.

Kaikki Amnestyn haastattelemat ihmiset oli pakotettu palaamaan Turkkiin alueilta, joilla on suuria määriä Euroopan raja- ja merivartiosto Frontexin henkilökuntaa.

– Frontex ei voi väittää, että se ei tiedä alueella tapahtuvista ihmisoikeusloukkauksista, joita meidän lisäksemme monet muut ovat dokumentoineet. Frontexin velvollisuus on estää ihmisoikeusloukkausten tapahtuminen, ja jos he eivät siihen pysty, tulee heidän vetäytyä pois tai lakkauttaa operaationsa Kreikassa, Tidona sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)