X
SULJE MAINOS
Metromatkustajia pääkaupunkiseudulla. LEHTIKUVA/SILJA-RIIKKA SEPPÄLÄ

Ammattiyhdistys vaatii oikeudelta HKL:n yhtiöittämisen kumoamista

Helsingin hallinto-oikeuteen on tehty kunnallisvalitus HKL:n yhtiöittämispäätöksestä.

Valituksen on tehnyt kuljettajia edustava Raitio- ja metrohenkilökunnan yhdistys JHL ry.

Kaupunginvaltuuston päätökseen yhtiöittää HKL liittyy erillinen sopimus, jonka mukaan HKL:n metroliiketoiminnan henkilöstö siirretään perustettavan yhtiön palvelukseen liikkeenluovutuksella, mutta metron kalusto ja muu infra jää liikelaitokseen. Kuljettajien ammattiyhdistyksen puheenjohtaja Petri Lillqvist sanoo sopimuksen olevan lainvastainen.

– Liikkeenluovutukselle on työsopimuslaissa selkeät määritelmät. Luovutuksen kohteena pitää olla toiminnallinen kokonaisuus, joka pysyy luovutuksen jälkeen samana tai samankaltaisena. Tässä sopimuksessa tämä ehto ei täyty, Lillqvist toteaa.

Hänen mukaansa yhtiöittämispäätös valmisteltiin kiireellä ja tällaisena se rikkoo kuntalakia.

Kuntalain mukaan kaupunginhallitus vastaa kaupunginvaltuuston päätösten valmistelusta, täytäntöönpanosta ja laillisuuden valvonnasta. Koska päätös sisältää lainvastaisen sopimuksen, yhdistys vaatii hallinto-oikeutta kumoamaan päätöksen ja kieltämään tai keskeyttämään sen toimeenpanon.

– Jos valtuusto olisi tiennyt, että metrohenkilöstöä ei voida laillisesti siirtää tuolla sopimuksella, olisi tiedolla ollut ratkaiseva merkitys päätösharkinnassa, sanoo Lillqvist.

Ammattiliitto JHL on auttanut yhdistystä valituksen valmistelussa ja antaa sille täyden tukensa.

– Työsopimuslain kirjaus liikkeenluovutuksesta on nyt syytä tutkia perusteellisesti. Samoin on tärkeää, että hallinto-oikeus välittömästi kieltää Helsingin kaupunginvaltuuston yhtiöittämispäätöksen toimeenpanon. Metron kuljettajia ei voi yksinkertaisesti siirtää liikelaitoksesta, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine (sd.) toteaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt