Verkkouutiset

”Ammattiliittoja tarvitaan kapitalistisen kilpailunäkökulman vastapainoksi”

Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selinin (sd.) mukaan ammattiliittojen pitää määritellä suuntaviivat tulevaisuuden työelämälle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Avajaispuheessaan UNI Globalin maailmankongressissa Ann Selin sanoi, että työläiset ansaitsevat parasta ja liitot saavat sen aikaan. Hän ilmaisi myös huolensa epätasa-arvon lisääntymisestä ja varallisuuden keskittymisestä yhä harvempien käsiin. Hänen mukaansa ammattiliitot ovat avainasemassa kapitalistisen kilpailunäkökulman haastamiseksi.

UNI Globalin viides maailmankongressi kokoaa yhteen 500 ammattiliittoa 110 maasta. Afrikasta, Aasiasta, Tyynen valtameren maista sekä Amerikoista ja Euroopasta saapuneet edustajat kokoontuvat neljäksi päiväksi Liverpooliin.

Puheenjohtaja Ann Selinin mukaan ammattiliittojen tulee ennen kaikkea torjua köyhyyttä, puolustaa oikeudenmukaisuutta, tasa-arvoa, säällistä työtä ja reilua palkkaa – toisin sanoen taistella ihmisoikeuksien puolesta.

Hän totesi, että nopeasti muuttuva maailma asettaa jatkuvasti enemmän haasteita näiden tavoitteiden saavuttamiselle. Varallisuus jakautuu yhä epätasaisemmin maailmassa. Rikkain prosentti omistaa enemmän kuin loput 99 prosenttia yhteensä. Talous perustuu ajatukseen jatkuvasta kasvusta ja kilpailusta.

– Näyttää selvältä, että jatkuva kasvu on yksinkertaisesti mahdottomuus. Jossakin vaiheessa tuhoamme planeettamme ja yhteisömme rahanhimossamme ja vauraus jää kuitenkin niin monen ulottumattomiin. Ekologinen kestävyys on asetettava etusijalle, jotta pystymme pelastamaan maailman lapsillemme, Selin sanoi.

Ekologisen kestävyyden lisäksi myös sosiaalinen kestävyys on äärimmäisen tärkeä asia.

– Työ ja työolot eivät ole erillään yhteiskuntiemme muista rakennuspalikoista. Työ on itse asiassa tehokkaimpia tapoja osallistaa kaikki. Työ tai sen puute muodostaa olemassaolomme ytimen. Sen takia onkin erittäin tärkeää, että työn laatu ja ehdot ovat asialliset.

Menestyviä yrityksiä kyllä tarvitaan, sillä ne pystyvät tarjoamaan kunnon työpaikkoja. Mutta paljonko voittoa oikein tarvitaan ja paljonko työntekijöiden pitäisi saada, jotta heidän osuutensa olisi kohtuullinen?

Selinin mukaan ammattiliitot ovat voima, joka voi saada ja pystyy saamaan muutoksen aikaan. Ammattiliittojen on aktiivisesti käytävä vuoropuhelua kaikkien muiden yhteiskunnallisten toimijoiden kanssa ja yhdessä luotava luottamusta ja ymmärrystä. Sosiaalisesti kestävä maailma edellyttää sitoutumista.

– Koska työskentelemme yhdessä ja ryhdymme toimiin kaikkialla maailmassa, haastamme kapitalistisen kilpailuajatuksen. Jos tavaroiden ja palveluiden tuotannossa aina noudatettaisiin oikeudenmukaisia sääntöjä, lopputulos olisi oikeudenmukaisempi myös työntekijöiden kannalta, hän totesi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)