Verkkouutiset

Ammattiliitto Pro: Tiedonanto ei vaikuta työtaisteluun

Hallituksen manööveri kansalaisyhteiskunnan kritiikin hiljentämiseksi on Pron puheenjohtajan mielestä kyseenalainen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ammattiliitto Pron puheenjohtajan Jorma Malisen mukaan hallituksen eilinen tiedonanto eduskunnalle työllisyyspolitiikasta ei vaikuta Pron päätöksiin mahdollisista lisätoimista.

Malisen mukaan Pron työtaistelutoimenpiteet koskevat hallituksen lakiesitystä irtisanomissuojan heikentämisestä. Hän pitää hallituksen tiedonantoa poliittisena pelinä.

– Hallituksen tiedonannossa ei ole pääministerin itsensäkään mukaan kyse kiistellystä lakiesityksestä, vaan hallituksen politiikan linjasta. Eihän eduskuntaa voida pyytää siunaamaan lakiesitystä, jota ei edes ole vielä annettu, Malinen toteaa.

Hänen huomauttaa, että asiantuntijoiden arvioiden mukaan hallituksen tiedonannolla ei ole valtiosäännön näkökulmasta merkitystä.

– Työtaistelutoimenpiteet koskevat hallituksen lakiesitystä, joten teemme omat päätöksemme sen mukaan, miten lakiesitys etenee tai ei etene. Tiedonanto ei vaikuta asiaan millään tavalla, Malinen painottaa.

Hän pitää hallituksen tiedonannon perusteluja irtisanomissuojan heikentämiselle erikoisina.

– Hallituksen tiedonannossa perustellaan irtisanomissuojan heikennyksiä työttömyyden, ja erityisesti pitkäaikaistyöttömyyden vähentämisellä. Kuitenkin hallituksen omassa lakiluonnoksessa esityksen positiivisia työllisyysvaikutuksia pidetään kyseenalaisina eikä pitkäaikaistyöttömyyttä mainita yhtä ainutta kertaa, Malinen toteaa.

Jos hallituksella on esittävänä uusia vaikutusarvioita lakiesityksen vaikutuksista pitkäaikaistyöttömyyteen, ne pitäisi Malisen mielestä tuoda tiedonannon yhteydessä esiin.

– Muutenhan käy niin, että eduskunta äänestää vain pelkkien olettamusten pohjalta, hän huomauttaa.

Malinen kertoo Pron esittäneen hallitukselle toimenpiteitä työllistämisen helpottamiseksi. Hän nostaa esiin Pron tekemän esityksen työehtosopimuksissa olevien paikallisen sopimisen mahdollisuuksien avaamisesta myös järjestäytymättömille yrityksille kilpailukykysopimuksessa sovitulla tavalla.

– Meidän esityksemme paikallisen sopimisen edistämisestä on edelleen voimassa, mutta hallituksen suunnasta asiaa ei ole kommentoitu millään tavalla. Me olemme tarjonneet ratkaisuja umpisolmun avaamiseksi, toivomme että hallituksessakin olisi haluja vastaavaan, Malinen toteaa.

Parhaita lääkkeitä pitkäaikaistyöttömyyteen olisivat Malisen mielestä lisäpanostukset korkealaatuisiin henkilökohtaisiin työllisyyspalveluihin ja aikuiskoulutuksen voimakas kehittäminen.

Nyt Prossa katsotaan, miten tilanne kehittyy. Malisen mukaan päätöksiä tehdään mahdollisista lisätoimenpiteistä, kun niiden aika on.

– Pääministeri väittää kirkkain silmin, että ay-liike vastustaisi demokratiaa vastustaessaan hallituksen esitystä. Sipilän tapa esittää röyhkeitä syytöksiä ay-liikettä kohtaan samalla, kun hallitus itse tekee manööverin, jonka tavoitteena on hiljentää kansalaisyhteiskunnan esittämä, täysin legitiimi kritiikki, on hyvin kyseenalainen, Malinen arvioi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)