Amerikkalaistutkimus: Aseita myydään jo päiväkotilapsille

Aseteollisuuden markkinoinnista on tullut yhä aggressiivisempaa. Lapsille suunnitellaan omia kevyempiä ja houkuttelevampia tuotteita, joilla heistä saadaan seuraavan sukupolven kuluttajia ikääntyvien tilalle.

Yhdysvaltojen aseteollisuus valmistaa nyt kiväärejä ja pistooleja sateenkaaren kaikissa väreissä. Tavoitteena on nimittäin saada oikeat aseet jo päiväkoti-ikäisten lasten käsiin.

Asiaa on tutkinut Violence Policy Center (VPC) raportissaan Start Them Young, joka julkaistiin aiemmin tällä viikolla.

Tutkimuksessa kuvataan, kuinka aseteollisuuden markkinoinnista on tullut aiempaa aggressiivisempaa. Selvityksen mukaan markkinointiteksteissä metsästystä väitetään jopa ”turvallisemmaksi kuin keilaus”.

– Millainen julkinen älämölö siitä syntyisi, jos alkoholi- tai tupakkateollisuus esittelisi lapsille tarkoitettuja tuotteita? Sitä aseteollisuuden lobbarit kuitenkin tekevät, ja yhä aggressiivisempaan sävyyn, toteaa tutkimuksen kirjoittaja ja VPC:n johtaja Josh Sugarmann.

Aseenkantoluvat ovat vähentyneet Yhdysvalloissa, ja luvanhaltijoiden keski-ikä vanhenee koko ajan. Tästä syystä teollisuus on kääntänyt katseensa amerikkalaislapsiin. Sugarmannin mukaan aseteollisuus pyrkii lisäksi tekemään lapsista lähettejä, joiden tarkoitus on houkutella myös toverinsa mukaan aseleikkeihin.

Ilmoitusten ja katalogien on tarkoitus saada lapset kiinnostumaan aseista ja ”identifioimaan itsensä aseenkantajien joukkoon”. Esimerkiksi NRA-yhdistys (National Rifle Association) pyrkii värväämään uusia ”juniorijäseniä” markkinoimalla heille omia leluja ja vaatetusta. Aseita markkinoidaan myös kevyempinä ja lapsille mieluisissa väreissä. Vanhempia rohkaistaan päästämään lapset aseiden ääreen jo ”mahdollisimman aikaisessa iässä”. Yhdistysten välillä on eroja, mutta erään yhdistyksen tiedottajan mukaan nuorimmat aseenkantajat voisivat olla 6–12 -vuotiaita.

Raportti kiinnittää huomiota myös siihen, kuinka osa amerikkalaisvanhemmista on ylpeitä aseistaessaan jälkikasvunsa huolimatta siitä, että viime vuosina maassa on raportoitu paljon kouluammuskeluista, itsemurhista ja vahinkolaukauksista. Vanhempien kerrotaan jopa lisäävän Facebookiin kuvia lapsistaan ja kertovan, kuinka nämä edistyvät aseidensa käyttämisessä. Aseita annetaan myös esimerkiksi joululahjaksi.

VPC:n mukaan suuntauksen seuraukset ovat selvästi ennustettavissa. Esimerkkinä käytetään tapausta, jossa 11-vuotias Benjamin Tiller murhasi 8-vuotiaan McKayla Dyerin Tennesseen osavaltiossa, kun tyttö ei antanut hänen leikkiä koiranpentunsa kanssa. Pojan kerrotaan käyttäneen isänsä asetta ja saaneen etukäteen harjoitusta aseen käsittelemisessä.

Kommentit