Markkinoilla aliarvioidaan asiantuntijan mielestä tilanteen vakavuutta. Kuva New Yorkin pörssistä. LEHTIKUVA / Getty Images / AFP

Amerikkalaiset yritykset huolissaan mihin ollaan menossa

Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen nokittelu ottaa uusia kierroksia ja on muuttumassa kauppasodaksi.

Yhdysvallat on listannut 200 miljardin edestä kiinalaisia tuotteita, joille se aikoo asettaa 10 prosentin tuontitullit syyskuun alussa.

Pari päivää sitten Yhdysvallat asetti tulleja, jotka kohdistuivat 34 miljardin arvoiseen tavaratuontiin Kiinasta. Kiina vastasi yhtä laajoilla tulleilla amerikkalaistuotteille.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on jo aiemmin uhannut Kiinaa lisätulleilla, mikäli maa asettaa amerikkalaistuotteille vastatulleja. Nyt julkistetussa listassa on yli 6 000 tuotetta kuten elintarvikkeita, mineraaleja ja kulutustavaroita.

Ilmoituksen jälkeen pörssikurssit putosivat Aasiassa pari prosenttia ja Euroopassakin kurssit olivat keskiviikkona aamupäivällä laskussa, mutta Yhdysvalloissa notkahdus jäi alle prosenttiin ja päivän päätteksi kurssit nousivat hiukan plussalle.

Amerikkalaisen investointipankin Academy Securitiesin strategisti arvioi Financial Timesille että markkinat ovat suhtautuneet kauppasotaan kuin pieneen kauppakiistaan ja aliarvioivat Trumpin vahvaa sitoutumista tilanteeseen.

Hän ennustaa, että epävakaus lisääntyy markkinoilla ja sijoittajien täytyy aloittaa kauppasodan voittajien ja häviäjien valitseminen.

Yhdysvaltain kemianteollisuuden yhdistyksen kansainvälisten asioden johtaja Ed Brzytwa puolestaan toteaa BBC:lle, että tilanne on vaikea monille yhdistyksen jäsenyrityksille.

Kemianteollisuuden yritykset ovat hänen mukaansa yhä huolestuneempia siitä, mihin tämä kaikki on menossa. Yritykset eivät kykene arvioimaan, miten peli tulee päättymään.

Lue myös:

USA:n tullit purevat – vaarassa 700 000 omaa työpaikkaa

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt