Koehenkilöiden käyttäytymistä seurattiin eripituisissa odotustilanteissa.

Älypuhelimen riisto saa nuoret aggressiivisiksi

Odotustilanteet ovat erityisen tuskallisia nuoremmille sukupolville.

Tuoreen tutkimuksen mukaan odottaminen tai jonottaminen ilman älypuhelinta aiheuttaa hermostuneita reaktioita erityisesti 1980-luvun alun jälkeen syntyneillä.

Milleniaalien eli Y-sukupolven käsitteellä viitataan 1981–1996 syntyneisiin ja Z-sukupolvella noin vuosina 1997–2015 syntyneisiin.

Koeasetelmassa selvitettiin abstraktin ja konkreettisen ajattelun vaikutusta tilanteeseen, jossa henkilöt odottivat kokouksen alkamista. Tutkittu myöhästyminen oli 30 sekuntia, viisi minuuttia ja kymmenen minuuttia.

Y- ja Z-sukupolviin lukeutuvien havaittiin liikehtivän hermostuneesti verrattuna vanhempiin sukupolviin. Odotus oli erityisen tuskallista ilman älypuhelinta: henkilöt paukuttivat käsillään pöytää ja ilmoittivat korkeista aggressiotasoista myös lyhyillä odotusajoilla.

Odotus kului nopeammin ja aiheutti vähemmän kielteisiä tunteita, jos koehenkilöiden ajatukset saatiin käännettyä johonkin muuhun konkreettiseen asiaan.

Ben-Gurionin yliopiston tutkija Dorit Efrat-Treisterin mukaan ilmiötä voisi hyödyntää terveyskeskuksissa, joissa odotustilanteet ovat yleisiä. Asiakkaita voi ”hämätä” esimerkiksi ruuduilla, joissa esitetään konkreettista informaatiota. Ilmiötä voi soveltaa myös arkielämässä.

– Jos odotat myöhässä olevaa henkilöä, kannattaa ajatella jotain konkreettista, kuten että hän ehkä juuttui ruuhkaan. Verrattuna siihen, että ajattelisi abstraktimmalla tavalla esimerkiksi sitä, että henkilö ei kunnioita sinua, Efrat-Treister sanoo Journal of Organizational Behavior -julkaisussa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt