X
SULJE MAINOS

Alpo Rusi: Suomen torjuttava kahdenväliset puolustuskeskustelut Venäjän kanssa

Valtiotieteen tohtorin Alpo Rusin mielestä Suomen on oltava kerrankin samassa joukossa Baltian maiden kanssa.

– Suomen torjuttava kahdenväliset puolustuskeskustelut #Venäjä n kanssa, samassa porukassa Baltian maiden kanssa-kerrankin #TaaviRoivas, valtiotieteen tohtori Alpo Rusi twiittasi. Rusi on entinen suurlähettiläs ja presidentti Martti Ahtisaaren entinen neuvonantaja.

Viron pääministeri Taavi Roivas ilmoitti eilen, ettei Viro aio osallistua Venäjän kanssa kahdenvälisiin keskusteluihin puolustusyhteistyöstä, koska kaikkien liittolaisten täytyy olla mukana näissä keskusteluissa. Lisäksi suhteet Venäjän kanssa eivät Roivaksen mukaan voi normalisoitua, ennen kuin Venäjä on vetäytynyt Ukrainasta.

– Jos Venäjä haluaa vilpittömästi lisätä turvallisuutta, minulla on yksikertainen ehdotus: etsikää lentokoneen transponderi-nappi ja kytkekää se päälle, Roivas sanoi tiedotustilaisuudessa.

Venäjän varapuolustusministeri Anatoli Antonov kertoi tällä viikolla Venäjän kutsuneen Nato-maat sekä Natoon kuulumattomat Itämeren valtiot eli Suomen ja Ruotsin keskustelemaan Euroopan sotilaallis-poliittisesta tilanteesta Moskovaan syyskuussa. Venäjä on ilmoittanut olevansa valmis parantamaan sotilaslentojen turvallisuutta Itämeren yllä siten, että koneet lentävät aina transponderit päällä. Tarkoituksena on Venäjän mukaan panna toimeen Suomen presidentin Sauli Niinistön ehdotus.

Ministerin mukaan Venäjä on valmis neuvotteluihin myös kahdenvälisten sopimusten pohjalta, jotta onnettomuudet merellä ja ilmassa voitaisiin välttää.

Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen kehotti keskiviikkona Suomea suhtautumaan ennakkoluulottomasti Venäjän neuvottelukutsuun. Vanhasen mielestä Suomella ja Baltian mailla on historiallista allergiaa sotilaallisia konsultaatiota kohtaan, josta ei kuitenkaan kannata hakea historiallista analogiaa, koska tilanne on uusi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt