Koronakriisi rajoituksineen on iskenyt kovaa ravintola-alaan eikä loppua näy. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Aloite laskisi anniskelun arvonlisäveroa

Kokoomusedustajan mukaan alennus kannattelisi ravintoloita kriisin yli.

Kansanedustaja Pia Kauma (kok.) ehdottaa lakialoitteessaan, että ravintola- ja ateriapalvelujen yhteydessä myytävien alkoholijuomien arvonlisäveroverokanta lasketaan nykyisestä 24 prosentista 14 prosenttiin.

Kauma korostaa, että rajoitustoimenpiteistä ja kevään ravintoloiden sulkemisesta johtuen ravintola-ala on yksi pahiten koronaviruksesta kärsivistä aloista ja tarvitsee kaiken mahdollisen avun.

– Jo kesäkuuhun mennessä yli puolet ravintoloista ja kahviloista oli menettänyt vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna vähintään 50 prosenttia liikevaihdostaan. Uusien rajoituksien ja pandemian pitkittymisen myötä ravintola-alan myynti on jatkanut vähentymistään ja myyntiodotukset ovat kääntyneet selvään laskuun, toteaa Kauma.

Suomessa on noin 10 000 ravintolaa, ja alalla työskentelee lähes 68 000 suomalaista. Kauma huomauttaa, että keväisestä ravintoloiden väliaikaisesta sulkemispäätöksestä sekä edelleen jatkuvista aukiolo-aikoihin ja asiakaspaikkoihin liittyvistä rajoituksista johtuen ala on hätää kärsimässä.

Kokoomusedustajan mukaan paras ravintoloille annettava tuen muoto on ohjata kulutusta ja kassavirtoja ravintoloiden tarjoamien palveluiden piiriin.

– Anniskelun arvonlisäveron alennuksella olisi alaa tukeva vaikutus, ja se olisi ennen kaikkea helppo toteuttaa. EU:ssa ravintolapalvelut hyväksyttiin jo maaliskuussa 2009 direktiivin muutoksella niiden palveluiden piiriin, joihin voidaan soveltaa alennettua arvonlisäverokantaa, toteaa Kauma.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt