Vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen (vas.), perussuomalaisten Leena Meri, SDP:n Antti Lindtman ja SDP:n Sanna Marin jättämässä yhteistä välikysymystä 1.2.2019. Eduskuntatiedotus

Alle vuosi sitten: SDP, vihreät ja PS yhdessä välikysymyksissä

Opposition kansanedustajien yhteistyötä on vasta nyt väitetty ongelmalliseksi.

Politiikkaan synnytettiin joulukuussa uusi keskustelunaihe, kun opposition perussuomalaiset, kokoomus, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt jättivät välikysymyksen ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toiminnasta al-Holin leirillä olevien kotiuttamisessa.

Hallituspuolueiden viestijät ja kannattajat käänsivät tätä väitteeksi, jonka mukaan kokoomus lähti perussuomalaisten matkaan. Kokoomusta moitittiin lukuisissa punavihreiden puheenvuoroissa ”sivistysporvariuden” hylkäämisestä. Talking pointseihin liittyi pääministeri Sanna Marin (sd.), joka eduskunnassa oikeusvaltiosta puhuttuaan kysyi kokoomukselta ”eikö teitä hävetä”.

Se, että välikysymyksessä oli kyse ulkoministeri Pekka Haaviston virkatoimien lainmukaisuuden epäilystä, jäi näin vähemmälle huomiolle.

Erityisesti unhoon on jäänyt, että vain vähän aikaa sitten eli viime hallituskauden lopulla SDP, vasemmistoliitto ja vihreät itse tekivät yhdessä tai olivat mukana neljässä välikysymyksessä perussuomalaisten kanssa. Tuolloin kukaan ei kysynyt SDP:lta, vasemmistoliitolta tai vihreiltä häpeämisestä.

Vielä helmikuun 2019 alussa perussuomalaiset allekirjoittivat Sanna Marinin oman välikysymyksen:

* SDP:n silloisen vt. puheenjohtaja Sanna Marinin ensimmäisenä allekirjoittama välikysymys vanhusten hoidon tilasta jätettiin 1.2.2019. Allekirjoittajina oli 29 SDP:n, 15 vihreiden, 17 perussuomalaisten, 12 vasemmistoliiton, yhdeksän RKP:n, viisi KD:n ja kaksi Liike Nytin kansanedustajaa sekä tähtiliikkeen kansanedustaja.

* SDP:n ryhmäjohtaja Antti Lindtmanin ensimmäisenä allekirjoittama välikysymys nuorten työehdoista jätettiin 27.4.2018. Allekirjoittajina oli 31 SDP:n, 16 perussuomalaisten, 13 vihreiden ja 12 vasemmistoliiton kansanedustajaa.

* Vihreiden silloisen puheenjohtajan Touko Aallon johdolla tehty välikysymys koulutuksen tasa-arvosta jätettiin 9.2.2018. Sen allekirjoittajina olivat kaikki oppositioryhmät ja allekirjoituksia tuli vihreiden (15), sosiaalidemokraattien (26), vasemmistoliiton (9), perussuomalaisten (17), kristillisdemokraattien (5) ja Rkp:n (9) kansanedustajilta.

* SDP:n Harry Wallinin ensimmäisenä allekirjoittama välikysymys raideliikenteen nykytilasta ja tulevaisuudesta jätettiin 27.9.2017. Sen allekirjoitti 19 SDP:n, 13 vihreiden, 16 perussuomalaisten, viisi KD:n, kahdeksan vasemmistoliiton ja kahdeksan RKP:n kansanedustajaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt