X
SULJE MAINOS
Suomalaiset nuoret muuttavat omilleen asumaan nuorempina kuin koskaan aiemmin. LEHTIKUVA/TEEMU SALONEN

Alle 15 prosenttia 20–29-vuotiaista asuu vanhempiensa luona

Suomalaiset nuoret itsenäistyvät historiallisen aikaisin.

Suomalaiset nuoret muuttavat omilleen asumaan nuorempina kuin koskaan aiemmin. Viime vuoden lopussa vain alle 15 prosenttia 20–29-vuotiaista asui vanhempiensa luona.

Korona-aika näyttää jopa helpottaneen nuorten itsenäistymistä, sillä kilpailu yliopistokaupunkien vuokra-asunnoista väheni palvelualojen vaikeuksien ja Airbnb-markkinan murenemisen vuoksi, sanoo Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus.

– Koronaa pitkäaikaisempi syy on se, että kasvukaupunkeihin on valmistunut enemmän asuntoja kuin kertaakaan vuodesta 1995 alkaneen tilastohistorian aikana. Tarjonnan lisäys auttaa selvästi, sillä vuokrien nousu on rauhoittunut ja hintakehitys on jäänyt selvästi maltillisemmaksi kuin muissa Pohjoismaissa, Brotherus kuvailee.

Kasvukaupunkien asuntomarkkinoita värittää myös voimistuva Wolt-ilmiö, sillä tähtiyritysten valkokaulusammattilaisten ja heidän ympärilleen muodostuvan palveluklusterin työntekijöiden rooli korostuu taloudessa.

– Ilmiö näkyy parhailla paikoilla sijaitsevien, kalliiden arvoasuntojen kysynnän kasvuna sekä kompaktien vuokrakotien lisääntyvänä tarpeena kasvukeskusten liepeillä hyvien liikenneyhteyksien varsilla, Brotherus sanoo.

Uusi sääntely käy sijoittajien kukkarolle

Hypon ekonomisti Juho Keskisen mukaan kansainvälisen pankkisääntelyn – ns. Basel-sääntely – tulevat kiristykset lisäävät pankkien kustannuksia ja ne siirtyvät asiakkaiden maksettavaksi.

Kun pankkien pääomavaatimuksia kasvatetaan, se vähentää luotonantoon käytettävissä olevaa rahamäärää. Se puolestaan nostaa velallisten marginaaleja ja luoton käsittelymaksuja.

– Suurin kustannusnousu liittyy asuntosijoittamiseen, joka saattaa muuttua monilla piensijoittajilla tuottoisasta sijoitusmuodosta harrastukseksi, jossa itse sijoittaja joutuu uudella tapaa maksumieheksi tai -naiseksi vuokralaisen sijaan, Keskinen huomauttaa.

Asuntokauppa on käynyt niin vahvasti, että Hypo nostaa asuntojen hinta-arviota tälle vuodelle koko maassa 3,8 prosenttiin (aiempi 3,0 %) ja ensi vuodelle 1,5 prosenttiin (1,0 %).

Pääkaupunkiseudun hintojen Hypo ennustaa nousevat tänä vuonna 5,5 prosenttia (oli 5,5 %) ja ensi vuonna 3,5 prosenttia (3,5%).

Hypon mukaan korona-ajan poikkeustilanne rauhoittuu ja asuntomarkkinat palaavat kohti vanhaa normaalia. Se tarkoittaa, että markkinoiden vauhdin ja suunnan määräävät yhä edelleen väestökehitys, kaupungistuminen ja ansiokehitys. Kuluvana vuonna asuntojen hinnat ovat nousseet nopeinta vauhtia vuosikymmeneen, mutta silti hinnat laskevat suuressa osassa maata.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt