Verkkouutiset

”Alkoholin kulutuksen lisääntyminen lisää hyvinvointia”

Liberan toiminnanjohtaja Heikki Pursiaisen mukaan alkoholinkulutus hyödyttää yhteiskuntaa, mutta tästä ei koskaan puhuta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ajatuspaja Liberan toiminnanjohtaja Heikki Pursiainen peräänkuuluttaa blogissaan alkoholin yhteiskunnallisten hyötyjen arviointia. Pursiaisen mukaan viimeisin keskustelu alkoholipolitiikan vapauttamisesta on tuonut esiin jälleen lähinnä vain huolen alkoholinsaannin rajoitusten poistamisen yhteiskunnallisista kustannuksista.

Pursiaisen mukaan on syytä kuitenkin puhua myös siitä, mitä hyötyä alkoholista on yhteiskunnalle:

‒ Alkoholipolitiikan, kuten kaiken muunkin politiikan taloudellinen analyysi vaatii tietenkin paitsi kustannusten myös hyötyjen ottamista huomioon. Silti harva suomalainen alkoholipolitiikan asiantuntija puhuu koskaan alkoholinkulutuksen hyödyistä. Alkoholipoliittinen keskustelu kuulostaa tämän vuoksi ekonomistin näkökulmasta aika järjettömältä. Se on kuin liikennepoliittista keskustelua, jossa puhutaan vain saasteista ja liikennekuolemista, mutta ei lainkaan siitä, päätyvätkö ihmiset ja tavarat oikeisiin paikkoihin oikeaan aikaan, hän sanoo.

Pursiaisen mukaan niin liikenne- kuin alkoholipolitiikassakin hyvä toimenpide on välillä rajoittamista ja välillä taas vapauttamista. Pääasia on, että hyödyt ylittävät kustannukset.

Alkoholi on hänen mukaansa hyödykkeenä luonnollisesti tavallista hankalampi, koska se aiheuttaa riippuvuutta ja alentunutta päätöksentekokykyä. Pursiaisen mielestä alkoholin erityispiirteet eivät kuitenkaan muuta asetelmaa: alkoholipoliittiset muutokset aiheuttavat hyötyjä ja kustannuksia, joita on verrattava keskenään.

‒ Monen ihmisen kokema pieni hyöty voi yhteensä olla suurempi kuin harvojen suuri kustannus. Jos miljoona ihmistä joutuu hakemaan viininsä hankalasti Alkosta voi tämä olla merkittävämpi asia kuin muutaman ihmisen suuri terveyshaitta, hän sanoo.

Pursiaisen mielestä alkoholipolitiikan tavoitteen ei pitäisi olla alkoholin kokonaiskulutuksen vähentäminen:

‒ Jos joku haluaa lisätä kulutustaan ja voi näin tehdä lisäämättä haittoja, hyvinvointi yksiselitteisesti lisääntyy. Samoin haittoja lisäämättömän kulutuksen vähentäminen on rajoittavan alkoholipolitiikan haitallinen sivuvaikutus, ei hyöty.

Pursiaisen mukaan suuri osa kulutuksen lisääntymisestä itse asiassa lisää hyvinvointia. Rajoitteiden poistamisesta seuraa helpotuksia ihmisille, jotka haluavat ostaa alkoholia vaivattomammin ja valita suuremmasta valikoimasta.

Esimerkiksi terveyden vaaliminen ei ole Pursiaisen mukaan kaikille ihmisille tärkeä tavoite.

‒ Ihmiset kertovat päivittäin valinnoillaan, että he ovat valmiita ottamaan terveysriskejä saadakseen jotain muuta itselleen arvokasta, hän sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)