Verkkouutiset

Alkoholin juonti lisää koronariskiä – ”myyntiä rajoitettava”

Ruotsalaistutkija ihmettelee, miksi viranomaiset eivät nimeä alkoholia covid-taudin riskitekijäksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Joukko maailman johtavia alkoholitutkijoita on koonnut yhteen 215 artikkelin tulokset, jotka koskevat alkoholinkulutuksen roolia koronaviruksen leviämisessä ja covid19-virustautiin sairastumisessa. Tutkijoiden, jotka tulevat Yhdysvalloista, Kanadasta, Australiasta ja Ruotsista, mukaan yhteys on selvä.

Sven Andreasson on Ruotsin johtavia alkoholitutkijoita. Hänen mukaansa kaikissa tutkimuksissa on selvää, että alkoholi heikentää immuunipuolustusta ja kasvattaa infektioriskiä.

− Maailmanlaajuisten arvioiden mukaan noin kolme miljoonaa ihmistä vuodessa eli 12 prosenttia kaikista alkoholiin liittyvistä kuolemantapauksista johtuu infektioista. Nyt näemme, että tartuntariski on vielä suurempi tämän pandemian aikana. Mitä enemmän henkilö juo, sitä suurempi on riski, että koronavirus pääsee soluun, Andreasson sanoo Svenska Dagbladetille.

Tiistaina julkaistavan kansainvälisen tutkimusraportin mukaan koronavirustaudin kulku on myös vakavampi, jos potilas kuluttaa paljon alkoholia. Toisin sanoen kuolemanriski kasvaa. Katsauksessa mukana olevan amerikkalaistutkimuksen mukaan henkilöt, joilla on hoidettu alkoholiriippuvuutta sairaalassa, saavat seitsemän kertaa muita todennäköisemmin covid-tartunnan.

− Voi sanoa, että heikentynyt immuunipuolustus laittaa liikkeelle infektion mutta siellä käynnistyy myös yliaktiivisuusreaktio. Liiallinen tulehdusreaktio voi olla todella vakavaa keuhkoille, maksalle ja sydämelle, Andreasson sanoo.

Hän ihmettelee, miksi viranomaiset eivät nimeä alkoholia riskitekijäksi.

− Tiedämme, että ikä on suurin riskitekijä ja että sairaudet ja liikalihavuus ovat myös merkityksellisiä, mutta myös alkoholi tulisi mainita.

Tutkijat haluavat viranomaisten nyt tiedottavan laajasti, että alkoholia paljon kuluttavien pitäisi mielellään lopettaa kokonaan tai vähentää kulutus minimiin pandemian aikana. He esittävät myös, että alkoholin saatavuutta Ruotsissa rajoitettaisiin. Tämä sisältäisi esimerkiksi, että Systembolaget saisi olla auki aiempaa lyhyempia aikoja ja lauantaisin ei lainkaan. Andreassonin mukaan myös alkoholin verotusta voi pandemialain puitteissa korottaa väliaikaisesti kulutuksen vähentämiseksi.

Ruotsin sosiaalihallituksen lääketieteen asiantuntija Urban Nylén oli keväällä laatimassa listaa covid-infektion riskitekijöistä. Huhtikuussa laadittu lista on Ruotsissa yhä voimassa. Sosiaalihallitus on saanut ministeriöltä tehtäväksi päivittää lista.

− Uskon että kysymys alkoholin merkityksestä otetaan riskitekijäksi. Tutkijoiden näkemykset eivät ole yllättäviä, mutta on mietittävä, millaisiin toimenpiteisiin niiden pitäisi johtaa, Urban Nylén sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)