Ulosmyyntikauppaa panimopubi Panemassa Helsingin Kalliossa. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

”Alkoholin etä- ja ulosmyynnistä ei saatu edes esitystä”

Kokoomuksen Saara-Sofia Sirén ihmettelee hallituksen linjauksia.

Kokoomuksen kansanedustaja Saara-Sofia Sirén päivittelee hallituksen toimintaa ravintoloiden ja pienpanimoiden alkoholisääntelyn kanssa.

– Alkoholin etä- ja ulosmyynnistä ei lupauksista huolimatta saatu edes esitystä. Vai vieläkö sitä odotellaan? Pienpanimot eivät myöskään saaneet odotettuja helpotuksia tilanteeseensa, vaikka kannatusta oli eduskunnan enemmistöltä, Sirén tviittaa.

– Nyt sitten vielä veroja aiotaan korottaa, hän jatkaa.

Hän viittaa hallituksen syksyn budjettiriihessä kaavailemaan alkoholiverotuksen korottamiseen.

Asiasta uutisoineen Uutissuomalaisen mukaan veronkiristysten tavoitteena on kasvattaa verotuloja noin 50 miljoonalla eurolla. Jos veronkiristykset toteutettaisiin samalla tavalla kuin vuosien 2018-2019 veronkiristykset, oluen hinta nousisi Veronmaksajain keskusliiton ekonomisti Janne Kalluisen mukaan 3 sentillä 0,33 litran tölkiltä, viinissä 21 senttiä 0,75 litran viinipulloa kohden ja väkevissä alkoholijuomissa 31 senttiä pullolta.

Kokoomuksen Sinuhe Wallinheimo totesi keskiviikkona, ettei tämä yllätä ketään.

– Mitään helpotusta ei matkailu- ja ravintola-alalle ole tulossa. Kaikki normienpurut jäivät tekemättä— päinvastoin niitä kiristettiin. Nyt vielä kiristetään verotusta. Yli 100 000 ihmistä työllistävää alaa kuritetaan olan takaa, Wallinheimo sanoi.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski kertoi viime viikolla, ettei aloite pienpanimotuotteiden etämyynnin väliaikaiseksi sallimiseksi etene. Hän kertoi Viisi Tähteä -verkkosivustolle ensin vaikuttaneen siltä, että hallitus otti aloitteesta kopin ja lähti viemään sitä eteenpäin. Nyt asiasta näyttää hänen mukaansa tulevan ”mahalasku”.

Myllykoski ja kansanedustajat Sinuhe Wallinheimo (kok.), Eeva-Johanna Eloranta (sd.), Mikko Kärnä (kesk.) ja Joakim Strand (r.) jättivät ”toimepidealoitteen pienpanimoiden liiketoimintaedellytysten turvaamiseksi koronaviruspandemian aikana” jo huhtikuun alussa.

Hallituksesta on tämän jälkeen toistuvasti lupailtu asian edistymistä. Julkisuudessa olleiden tietojen perusteella mitään valmistelevaa työtä etämyynnin sallimiseksi ei ole lupauksista huolimatta käynnissä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt