Etämyynnin vapauttaminen koskisi arviolta vain noin prosenttia kaikesta alkoholin myynnistä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

”Alko jäämässä historiaan” – etämyynnistä halutaan linjaus

Kokoomusedustajien mukaan etämyynnin sallimisesta tulisi tehdä selkeä linjaus.

Kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimon mukaan hallituksen tulisi tehdä selkeä linjaus alkoholin etämyynnin sallimisesta.

Kansanedustaja viittaa tällä viikolla uutisoituun oikeudenkäyntiin, jossa selvitettiin alkoholin etämyyntiä. Syyttäjä vaati suomalaisyrittäjälle rangaistusta törkeästä veropetoksesta ja törkeästä alkoholirikoksesta. Molemmat syytteet kaatuivat käräjäoikeudessa. Verkkouutiset kertoi aiheesta tästä löytyvässä jutussaan.

Sinuhe Wallinheimo katsoo, ettei tapauksen voi vielä sanoa olevan voitto EU:n perusoikeudelle ja tavaroiden vapaalle liikkuvuudelle. Käräjäoikeuden mukaan nimittäin ei ole selvää, mikä on laillista ja laitonta etämyyntiä.

Käräjäoikeus katsoo, ettei se voi lausua etämyynnin tunnusmerkistön täyttyneen teonkuvauksena mainittuna aikana eikä toisaalta voi lausua, ettei se olisi täyttynyt. Asia on epäselvä, Sinuhe Wallinheimo siteeraa käräjäoikeuden lausuntoa Normiperjantai -viikkoviestissään ja jatkaa:

– Voiko tätä enää kryptisemmin sanoa?! Arvon hallitus, ette ole tällä kaudella purkaneet vielä yhtään normia! Voiko tämä EU:n perusoikeuden turvaaminen olla ensimmäinen?

– Lopettakaa suomalaisten kiusaaminen ja tehkää etämyynnistä selkeä linjaus.

Myös kokoomuksen kansanedustaja Janne Heikkinen ottaa viikkoviestissään käräjäoikeuden päätökseen kantaa. Hänen mukaansa tapaus on säädösten epäselvyydestä huolimatta ”merkittävä käräjäoikeuden ennakkotapaus, joka saattaa uhata koko kansallisen alkoholimonopolin olemassaoloa”.

– Mielestäni Alkon monopolin perusteet käyvät päivä päivältä ontuvimmiksi ja on vain ajan kysymys ennen kuin eu-lainsäädäntö ja nettimyyntipalvelut sysäävät monopolin historiaan.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt