X
SULJE MAINOS
Valko-Venäjää syytetään siirtolaisten lähettämisestä Liettuaan. LEHTIKUVA / AFP Petras Malukas

Aljaksandr Lukashenka sulki Valko-Venäjän rajat, varoittaa konfliktista

Presidentin mukaan rajaa suojellaan loukkauksilta.

Presidentti Aljaksandr Lukashenka on määrännyt viranomaiset sulkemaan Valko-Venäjän rajat, valtiollinen media Belta kertoo.

– Tästä päivästä lähtien kukaan ei astu jalallaan Valko-Venäjän alueelle etelästä tai lännestä, Lukashenka sanoi.

Presidentti suuntasi sanansa mitä ilmeisimmin Liettualle, ja varoitti seurauksista, jos siirtolaisia aletaan karkottaa Valko-Venäjälle. Lukashenka antoi ymmärtää, että tilanne voi johtaa konfliktiin, koska ”rajavartioiden on suojeltava rajaa”.

Liettuan rajalle on virrannut Valko-Venäjältä tämän vuoden aikana jo tuhansia siirtolaisia. Muun muassa Irakista tulevien siirtolaisten virtaa pidetään yleisesti Valko-Venäjän organisoimana hybridioperaationa. Valkovenäläisten rajavartijoiden on muun muassa videoitu saattavan siirtolaisjoukkoa Liettuan rajalle.

Liettua ilmoitti tällä viikolla ryhtyvänsä käännyttämään siirtolaisia takaisin rajalta. Virallisten rajanylityspaikkojen ulkopuolelta maahan pyrkiviä tullaan sisäministeriön lausunnon mukaan pitämään jatkossa ”rikosta suunnittelevina henkilöinä”. Liettuan sisäministeriön mukaan raja tulee ylittää tai turvapaikkaa hakea virallisilta rajanylityspaikoilta tai diplomaattisista edustustoista.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt