Verkkouutiset

Alexander Stubb varoittaa Donald Trumpin ja Vladimir Putinin mahdollisesta Suomea koskevasta diilistä

Yhdysvaltojen ja Venäjän mahdollinen diili voisi jättää Suomen ja Ruotsin pysyvästi Naton ulkopuolelle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Entinen pääministeri Alexander Stubb (kok.) toteaa Financial Timesin kolumnissaan pelkäävänsä, että Yhdysvaltain tulevalla presidentillä Donald Trumpilla voi olla houkutus solmia diili Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa Naton laajentumisen estämisestä.

– Tämä jättäisi turvallisuuspoliittisen tyhjiön pohjoiseen Eurooppaan, erityisesti Suomeen ja Ruotsiin, jotka ovat sotilasliittouman ulkopuolella, mutta EU:n jäseniä. Niiden niin sanotusta ”Nato-optiosta” tehtäisiin mitätön, Stubb kirjoittaa.

Entinen pääministeri Alexander Stubb ehdottaa Financial Timesin kolumnissaan Euroopan ja Yhdysvaltojen välille uutta diiliä.

– Tuleva presidentti Trump sanoo, että hän tykkää tehdä diilejä. Tarvitsemme uuden diilin Euroopan ja Yhdysvaltojen välille, joka perustuu yhteisten arvojemme kunnioittamiseen, kansanedustaja Alexander Stubb kirjoittaa kolumnissaan.

Hän arvelee, että ainoa mahdollinen diilintekijä Euroopan puolelta tähän tehtävään on Saksan liittokansleri Angela Merkel.

Uusi diili

Stubb kuvailee nykyajan uhkia, jotka sisältävät sekä nationalismin että protektionismin nousua. Hän toteaa, että aika vähän on sanottu siitä, mitä uudessa tilanteessa Brexitin ja Trumpin valinnan myötä pitäisi tehdä. Stubb ehdottaa, että Euroopan pitää toimia pragmaattisesti ja periaatteellisesti.

Stubbin mukaan uuden Euroopan ja Yhdysvaltain välisen diilin pitäisi perustua kolmelle pilarille.

Ensimmäinen näistä pilareista on turvallisuus. Hän kehottaa Eurooppaa kuuntelemaan Trumpia mitä tulee Naton kustannuksiin. Euroopan maiden on siis kasvatettava puolustusmenojaan, ja samaan aikaan kehitettävä EU:n turvallisuus- ja puolustuskykyjään läheisessä yhteistyössä Naton kanssa.

Toinen pilari on ulkopolitiikka. Stubbin mielestä Euroopan ja Yhdysvaltojen pitää löytää keinot kohdata Venäjä periaatteellisesti. Hän muistuttaa, että Georgian, Ukrainan ja Syyrian sotien myötä Venäjä on loukannut kansainvälistä lakia kaikilla rintamilla.

– Tätä ei voi eikä saa antaa tapahtua rangaistuksetta, Stubb kirjoittaa.

Kolmas diilin pilareista on kauppa. Hän muistuttaa, että populistisen vasemmiston ja oikeiston vastustuksesta huolimatta transatlanttinen vapaakauppasopimus lisää työpaikkoja ja kasvua molemmin puolin Atlanttia.

Stubb toteaa, että Euroopan ja Yhdysvaltojen pitäisi katsoa Kiinan suuntaan merkittävänä kauppakumppanina.

Stubbin mielestä liittokansleri Angela Merkel oli asian ytimessä todetessaan, että ”Saksaa ja Amerikkaa yhdistävät arvot – demokratia, vapaus, oikeusvaltioperiaatteen kunnioittaminen, ihmisarvon kunnioittaminen riippumatta heidän alkuperästään, heidän ihonväristään, uskonnostaan, sukupuolestaan, seksuaalisesta suuntautumisestaan tai poliittisista näkemyksistään”.

– Optimisti minussa sanoo, että vuosi 2016 pitäisi jäädä ihmisten mieliin vuotena, jolloin kykenimme osoittamaan, miksi transatlanttinen yhteistyö ja liberaali kansainvälisyysaate ei ole kuollut. Pessimismi minussa sanoo, että asiat muuttuvat huonoista huonommiksi. Ainakin meillä on mahdollisuus valita, ja se on täysin meidän omissa käsissämme, Stubb päättää kirjoituksensa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)