Alexander Stubb. LEHTIKUVA/AFP

Alexander Stubb valmis näyttämään ovea Viktor Orbánille – vaatii kirjallista sopimusta

Alexander Stubbin mukaan prosessi on aloitettava jo parin viikon päästä, kun EU-maiden keskustaoikeiston johto kokoontuu Brysselissä.

Unkarin pääministeri Viktor Orbánin on kirjallisesti sitouduttava noudattamaan perusarvoja tai hänen edustamansa Fidesz-puolue on erotettava keskustaoikeistoryhmä EPP:stä. Näin linjaa EPP:n kärkiehdokkuutta tavoitteleva Euroopan Investointipankin varapääjohtaja Alexander Stubb (kok.) Verkkouutisten haastattelussa.

Stubbin mukaan asiaan on saatava ratkaisu nopeasti. Prosessi on aloitettava jo parin viikon päästä, kun EU-maiden keskustaoikeistojohto kokoontuu Brysselissä EU-huippukokouksen alla 17. lokakuuta.

Stubbin mukaan tässä kokouksessa on käytävä keskustelu, josta lähtevät liikkeelle viralliset neuvottelut Orbánin kanssa. Neuvotteluiden lopputuloksena Unkarin pääministeri joko allekirjoittaa kirjallisen sitoumuksen perusarvojen noudattamisesta tai oikeistokonservatiivipuolue Fidesz erotetaan EPP:stä.

– Aina on pyrittävä löytämään ratkaisu, mutta minulla on nollatoleranssi suvaitsemattomuutta kohtaan, Stubb huomauttaa.

”Arvot ovat mustavalkoinen asia”

Maailmassa ei ole Euroopan Investointipankin varapääjohtajan mukaan monia mustavalkoisia asioita, mutta arvot ovat yksi niistä.

– Arvot ovat jakamattomat. Ihmisarvo varsinkin. Olet joko meidän kanssamme tai ulkona. Jos Orbán ei noudata yhteisiä eurooppalaisia arvoja, hänet on erotettava.

Orbán julisti keväällä aloittaessaan neljännen kautensa maan pääministerinä, että liberaalin demokratian aika on ohi. Oikeistokonservatiivipuolue Fidesz on tehnyt Unkarin perustuslakiin muutoksia, joilla vaalijärjestelmää on muokattu vahvistamaan hallituksen valta-asemaa.

Koulujen historiankirjojen sisältöihin on tehty muutoksia ja maan printtimedia on hallituksen käsissä. Vaalien alla Fidesz lietsoi muukalaispelkoa vihapuheellaan ja propagandallaan. Lisäksi Unkarissa on asiantuntijoiden mukaan vallalla laajamittainen korruptio.

Stubbin mukaan EPP ei voi puhua olevansa arvopuolue, jos samaan aikaan ryhmässä on jäseniä, joka pitävät pilkkanaan oikeusvaltiota ja rikkovat median ja akateemisen maailman vapautta.

– Jos menetämme arvomme, menetämme identiteettimme ja meille ei jää mitään, millä rakentaa Euroopan tulevaisuutta, Stubb linjaa.

Stubb ilmoitti aiemmin tällä viikolla tavoittelevansa EPP:n kärkiehdokkuutta eli niin sanottua Spitzenkandidat -paikkaa tulevissa EU-vaaleissa. Hän tavoittelee ehdokkuutta saksalaisen europarlamentaarikon, EPP-ryhmän puheenjohtaja Manfred Weber rinnalla.

EPP:n kärkiehdokas nimetään Helsingissä kokoomuksen isännöimässä EPP:n puoluekokouksessa 7.-8. marraskuuta. Keskustaoikeistolainen Euroopan kansanpuolue EPP on EU-parlamentin suurin ryhmä ja viime EU-vaaleissa sen kärkiehdokas Jean-Claude Juncker valittiin komission puheenjohtajaksi.

Stubb ready to show the door to Orbán

The Hungarian Prime Minister Viktor Orbán must commit to respecting European core values or Fidesz must be expelled from the EPP, states the Vice-President of the European Investment Bank, Alexander Stubb, in an interview with Finnish webmedia Verkkouutiset. Stubb accounced earlier this week that he is running to become the centre-right’s Spitzenkandidat for the job of European Commission President.

According to Stubb, EPP must find a solution to the issue swiftly and the process should be clear and simple. It must start on 17 October when EPP leaders meet for Summit in Brussels ahead of the European Council. In this meeting the EPP leaders should have a serious discussion and kick-start renegotiations with Prime Minister Orbán. As a result of the negotiations, Orbán either signs a written commitment that he respects European values or otherwise Fidesz party is expelled from the EPP.

Stubb underlines that one must always attempt to find a solution, but that he has ”zero tolerance for intolerance”.

– Values are undivided. You’re either with us or you are out. If we lose our values, we lose our identity and there is nothing left to build the future of Europe, Stubb states.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt