Alexander Stubb: ”Ministeri Toivakalla on täysi luottamus”

Kokoomuksen puheenjohtajan, valtiovarainministeri Alexander Stubbin mukaan Lenita Toivakan yritystoiminnasta ei ole paljastunut mitään uutta.

– Ministeri [Lenita] Toivakalla on täysi luottamus, Alexander Stubb sanoi eduskunnassa torstaina.

Stubbin mukaan Toivakka ”käytti epäsopivia sanoja eduskunnan salissa”.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Toivakan ja hänen miehensä yrityksen Belgiaan perustamasta holding-yhtiöstä nousi kohu tiistaina, kun SDP:n kansanedustaja Timo Harakka nosti asian esiin eduskuntakeskustelussa.

Harakka väitti Toivakan perustaneen kiinteistösijoitusyhtiön Belgiaan. Toivakka syytti Harakkaa valehtelusta, ja kertoi, ettei ole itse ollut operatiivisessa toiminnassa mukana perustamassa holding-yhtiötä.

Toivakka pyysi Harakalta anteeksi syytöstä valehtelusta. Eduskunnan käytössääntöihin kuuluu, että kollegaa ei eduskuntasalissa syytetä valehtelusta.

Toivakka pyysi torstaina MTV:n Huomenta Suomessa anteeksi puheitaan, koska juridisessa mielessä hän oli vastuussa yhtiön toiminnasta hallituksen jäsenenä.

Stubb kertoi keskustelleensa aiheesta Toivakan kanssa.

– Hän on pyytänyt julkisesti anteeksi virhettä, Stubb sanoi.

– Olen saanut selvityksen hänen yritystoiminnastaan eikä siinä ole mitään uutta, Stubb sanoi.

Asiasta on myös keskusteltu hallituspuolueiden puheenjohtajien eli pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja ulkoministeri Timo Soinin (ps.) kanssa.

Stubbin mukaan kokoomuksen eduskuntaryhmässä kukaan ei esittänyt ministeri Toivakalle erovaatimuksia.

Ministeri Toivakka pyysi torstaina eduskunnan kyselytunnilla koko eduskunnalta anteeksi ”sopimatonta kielenkäyttöä” eduskunnassa sekä sitä, että moni on saanut hänen puheistaan väärän käsityksen hänen roolistaan yhtiössä.

Toimittajat: Alberto Claramunt ja Sami Metelinen

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt