X
SULJE MAINOS

Alexander Stubb: Maahanmuuttajat eivät ole uhka Euroopalle

Kokoomuksen puheenjohtaja linjasi Eurooppa-politiikkaa maahanmuuton, talouden ja turvallisuuden näkökulmasta.

Kokoomuksen puheenjohtajan Alexander Stubbin mukaan Eurooppa ja Suomi ovat valtavien haasteiden edessä, mutta hän uskoo, että ratkaisuja löytyy. Iso linja Stubbin mukaan on se, että tarvitaan nykyistä tiiviimpää EU-yhteistyötä, ei hajautettua.

– Pääviestini tänään on tässä: Vaikka Euroopan tilanne on haastava, ratkaisuja kyllä löytyy. Niitä löytyy tiiviimmästä eurooppalaisesta yhteistyöstä – ei löyhemmästä yhteistyöstä. Kaikki on kiinni siitä, löytyykö tämän päivän poliittisilta johtajilta rohkeutta tehdä oikeita valintoja. Vaikka ne eivät ole suosittuja. Vaikka vaarana olisi tappio seuraavissa vaaleissa, Stubb sanoi kokoomuksen Eurooppa-tilaisuudessa, jossa kokoomuksen kunniapuheenjohtaja, ministeri Ilkka Suominen palkittiin Robert Schuman-mitalilla.

Stubbin mukaan ratkaisujen löytymättömyys johtaisi Euroopan hajaannukseen, populismin nousemiseen – ”tilanteeseen, joka ei ole juuri kenenkään etujen mukainen.”

Stubb huomautti maahanmuuton mittasuhteista. Hän ei halua aliarvioida maahanmuutosta syntyviä kustannuksia ja muita haasteita, mutta ei myöskään pidä tilannetta mahdottomana, eikä usko siitä syntyvän Euroopalle uhkaa.

– Eurooppaan, myös Suomeen on tullut poikkeuksellisen paljon turvapaikanhakijoita. Koko Eurooppaan yli miljoona ja Suomeen viime vuonna 32 000. Se on paljon. Paine on monissa EU-maissa kova. Mutta EU-maiden yhteenlaskettu väkiluku on yli 500 miljoonaa. En millään tavalla vähättele valtaavaa haastetta; en kustannuksia, en kotouttamisen vaikeutta, en turvallisuusriskejä. Mutta en myöskään usko, että reilut miljoona ihmistä – joista iso osa aidosti tarvitsee suojelua ja perusteetta tulleet pyritään palauttamaan takaisin – olisivat uhka Euroopan kulttuurille ja elämäntavalle. Päinvastoin: Jos onnistumme kotouttamisessa ja saamme uusille eurooppalaisille työtä, pitkällä tähtäimellä he vahvistavat Euroopan taloutta. Siis jos onnistumme.

Stubb tarjoaa maahanmuuton ratkaisuksi seitsemän kohdan ohjelmaa, muun muassa Schengenin ulkorajojen parempaa valvontaa ja Dublin-sopimuksen uudistamista.

Stubbin mukaan kaikista hädänalaisimpia pitäisi auttaa nykyistä paremmin. Suomen pitäisi vastaanottaa pakoalaisia nykyistä enemmän.

– Lisätään humanitaarista maahanmuuttoa. Se tarkoittaa, että perusteettomat hakijat havaitaan heti ja heidät ohjataan takaisin. Vastapainoksi lisätään pakolaisten vastaanottamista. Siis ihmisten, jotka ovat aidosti ja oikeasti suojelun tarpeessa, Stubb sanoi.

EU:n turvallisuuspoliittista yhteistyötä on Stubbin mukaan tiivistettävä, vaikka Nato on turvallisuuden varsinainen työkalu.

– Suomi on tiiviisti osa länttä. Jo EU-solidaarisuus merkitsee sitä, että puolemme on selvä, jos toista EU-maata uhataan. Suomi auttaa mahdollisuuksiensa mukaan, omien päätöstensä pohjalta.

EU:n turvalausekkeita testattiin ensimmäisen kerran, kun Ranska vetosin niihin marraskuun terroritekojen jälkeen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt