Verkkouutiset

Alexander Stubb: Lähiviikot ovat vaikeat – Kreikka kantaa päätöksensä seuraukset

Valtiovarainministeri ei usko Kreikan kriisin vaikuttavan muuhun euroalueeseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtiovarainministeri Alexander Stubb kirjoitti Brysselissä lauantain ja sunnuntain vastaisena yönä sosiaaliseen mediaan yhteenvedon – kuusi pointtia – Kreikan tilanteesta. Stubb osallistui Brysselissä euroryhmän kokoukseen, joka käsitteli dramaattisissa tunnelmissa Kreikan lainaohjelmaa.

Kreikan ohjelma umpeutuu tiistaina 30.6.2015. Kreikka yllätti ilmoittamalla kansanäänestyksen lainaohjelmasta, jonka jälkeen euroryhmä totesi Kreikan hylänneen velkojia edustavan ns. troikan ehdotukset. Nyt euromaat varautuvat Kreikan maksukyvyttömyyteen.

Alexander Stubbin teksti kuului seuraavasti:

”Hyvää iltaa tai huomenta. Pitkä päivä Brysselissä. Kohta pitäisi päästä kotiin. Muutama ajatus tilanteesta:

1. Euroryhmä totesi eilen, että edellytyksiä Kreikan toisen ohjelman jatkamiselle 30.6. jälkeen ei ollut.

2. Kreikan hallitus keskeytti toissapäivänä neuvottelut ja otti voimakkaan kielteisen kannan troikan ehdotukseen.

3. Perjantaina Kreikan pääministeri ilmoitti yllättäen vievänsä troikan ehdotuksen kansanäänestykseen ja kannusti epäsuorasti äänestämään sitä vastaan.

4. Kreikka on yhä euroalueen jäsen, ja muut jäsenvaltiot pyrkivät auttamaan sitä. Sen täytyy tapahtua yhteisesti sovittujen pelisääntöjen mukaan.

5. Kreikan hallituksen päätöksen seuraukset kantaa ensisijaisesti Kreikan kansa. Lähiviikot tulevat olemaan Kreikalle vaikeat. Instituutiot tarjoavat Kreikalle teknistä apua vaurioiden minimoimisessa, ja EU:lla on tarvittaessa keinoja helpottaa tilannetta.

6. Muun euroalueen osalta olen luottavainen. Kriisimekanismit, pankkiunioni ja EKP:n ohjelmat ovat vahvistaneet euroaluetta selvästi. Riski merkittävästä tartunnasta on pieni.”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)