Alexander Stubb: Keskusta ei ole sisäistänyt Venäjän käytöksen muuttuneen

Kokoomusjohtajan mukaan Suomen ulkopolitiikka on koko Ukrainan kriisin ajan ollut tasavallan presidentin ja hallituksen yhteistoiminnassa muodostamaa.

Kokoomuksen puheenjohtaja pääministeri Alexander Stubb jatkaa MTV3:lla Nettivieras-kolumnissaan Uusi ja vanha ulkopolitiikka viime päivien puheenaiheen käsittelyä.

Hänen mukaansa viime aikoina on kuultu puhetta, joka haikailee menneeseen.

– Kun naapurimaamme Venäjän käytös muistuttaa hetkittäin vanhan Neuvostoliiton käytöstä, alkavat jotkut suomalaiset itse hapuilla YYA-aikojen toimintamalleja, Alexander Stubb kirjoittaa.

Hän muistelee Max Jakobsonin (1923-2013) toteamusta ”olen vasta aivan viime aikoina ymmärtänyt, että ensimmäistä kertaa koko historiansa aikana Suomi on nyt todella itsenäinen”.

Stubbin mukaan Venäjä näyttää nyt erilaiselta kuin muutama vuosi sitten – ja erilaiselta kun vielä viikko sitten.

– Ne vuosikymmenet, jolloin Suomessa hyssyteltiin ulkopolitiikan haasteita, ovat onneksi takana.

– Eduskuntavaalien lähestyessä, on tärkeää varmistaa, että meillä kaikilla on sama tilannekuva. Että kaikki tiedostavat tilanteen vakavuuden, eivätkä ryhdy keräämään helppoja pisteitä löysillä heitoilla ja mielikuvapolitiikalla. Tunnetusti suurimmat virheet politiikassa tehdään vaaleja edeltävinä kuukausina. Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa siihen ei ole varaa.

Stubbin mukaan presidentin ja pääministerin ulko- ja turvallisuuspoliittinen linja ei poikkea toisistaan missään muodossa. Linjoja on vain yksi.

Hän kirjoittaa, että ”tasavallan presidentti ja hallitus ovat muodostaneet koko kriisin ajan Suomen linjan yhteistoiminnassa. Siihen linjaan minä ja kokoomus olemme sitoutuneita. Suomella on vain yksi ulkopolitiikka. Asiat neuvotellaan yhteisesti, asiat on linjattu yhteisesti”.

Hänen mukaansa ulkopolitiikassa konsensus on ehdottoman tärkeää ja perussuomalaiset on omaksunut Timo Soinin ja Jussi Niinistön johdolla selkeän linjan ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.

– Arvostan Soinin irtisanoutumista Euroopan jakamisesta etupiireihin, Stubb toteaa.

Stubbin mukaan ”keskustan linjasta on vaikeampi saada selvää. Puheenjohtaja Juha Sipilä on pääsääntöisesti hallituksen tukena, mutta puolueen viestit maakunnissa kertovat toista tarinaa. Keskustan edustajat ovat muun muassa esittäneet, että kahdenväliset suhteet Venäjään on hoidettava normaalisti kriisistä huolimatta ja poliittisten tapaamisten pitäisi jatkua entiseen tapaan. On esitetty arvioita suomalaisen median Venäjä-vastaisesta propagandasta. On peräänkuulutettu jäämistä EU:n Venäjää kohtaan asettamien pakotteiden ulkopuolelle. On jopa arvioitu Suomen ja Venäjän välisen sopimuksen rajoittavan Suomen oikeutta liittoutua halutessaan. Vielä toukokuussa Sipiläkin oli sitä mieltä, että suomalaisten etu on vastustaa pakotteita viimeiseen asti”.

– Minusta vaikuttaa, ettei keskusta ole sisäistänyt Venäjän käytöksen muuttuneen hyvin perustavaa laatua olevalla tavalla. Presidentti Paasikivi sanoi aikanaan, että ”viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen”. Tosiasiat muuttuvat ajassa. Suomen Venäjä-suhteen on perustuttava realistiseen ajankohtaiseen tilannekuvaan, hän katsoo.

Stubbin mukaan ”nyt ei kyseessä ole samanlainen Venäjä, joka oli vierellämme vielä muutama vuosi sitten. Toivon, että puheenjohtaja Sipilä saa Venäjä-politiikassa joukkonsa ojennukseen. Uskon myös, että näin käy, koska monessa teemassa Sipilä on näyttänyt järkiperäistä johtajuutta. Sitä kaivataan tässäkin keskustan osalta. Uskon, että yhteinen sävel löytyy nopeasti, kun heilunta linjavalinnoista katkeaa”.

– Uusi ulkopolitiikka tarkoittaa avoimempaa, kansainvälisempää ja Euroopan unioniin sitoutunutta Suomea.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt