Verkkouutiset

Alexander Stubb ennustaa jättimäistä suunnanmuutosta: ”Näkemiin Yhdysvallat, tervetuloa Kiina”

Entinen kokoomusjohtaja luottaa enemmän Kiinan presidentti Xi Jingpingin puheisiin kuin Donald Trumpin lupauksiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Alexander Stubb (kok.) ennustaa, että kuluvasta vuodesta tulee maailmanpolitiikassa käänteentekevä. Hän pohtii asiaa blogissaan, jonka hän on otsikoinut ”Näkemiin Yhdysvallat, tervetuloa Kiina?”

– Davosissa Kiinan presidentti Xi Jingpingistä tuli sankari kaikille, jotka puhuvat globalisaation puolesta. Hän väitti, että vapaa maailma edistää kasvua, vapaata liikkuvuutta, tiedettä, teknologiaa ja sivistystä, Stubb kirjoittaa.

Hän viittaa Xin vierailuun Maailman talousfoorumissa Sveitsin Davosissa viime viikolla.

Samaan aikaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump esittää kotimaassaan toisenlaisia linjauksia. Hän haluaa sulkea rajat mailta, jotka ”ryöstävät” yhdysvaltalaisia tuotteita, yrityksiä ja työpaikkoja.

– Se oli kansallismielisin puheenvuoro pitkään aikaan Yhdysvaltain presidentiltä, Stubb arvioi.

Jos sekä Kiinan että Yhdysvaltain presidentit pitävät nämä lupauksensa, edessä on vallansiirtymä, hän ennustaa. Kommunistisesta kiinasta tulee avoimuuden, vapaakaupan, markkinatalouden ja globalisaation johtaja. Kapitalistinen Yhdysvallat kääntyy sisäänpäin, lisää protektionismia, suojelee teollisuuttaan ja rakentaa muureja.

– Emme odottaneet aivan tätä, Stubb sanoo.

Eurooppalaisten täytyy hänen mielestään pysyä kärsivällisinä ja olla realistisia.

– Maailma on muuttunut. Se siirtyy itään. Meidän täytyy valmistautua arvaamattomaan Yhdysvaltoihin ja voimakkaampaan Kiinaan.

Suuri kysymys myös on, voiko presidenttien puheisiin luottaa. Stubb sanoo, että tällä hetkellä Xi Jingping kuulostaa vakuuttavammalta kuin Trump.

– Uskon Xi Jingpingiä kun hän sanoo, että Kiinan viisivuotissuunnitelma tuottaa 6–7 prosentin vuosikasvua. Mutta jos Donald Trump väittää, että hänen kaudellaan kaikki muuttuu paremmaksi, minä olen vähän skeptinen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)