Alexander Stubb: En kannata Nato-jäsenyyttä Venäjän vuoksi

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbin mukaan Nato-jäsenyys lisäisi Suomen turvallisuutta ja vaikutusvaltaa.

– Nato-jäsenyys lisäisi Suomen turvallisuutta. Yhteenkään Naton jäsenmaahan ei ole liittokunnan olemassaolon aikana hyökätty sotilaallisesti. Nato on jokaisen jäsenmaan tuki ja turva, Alexander Stubb (kok.) kirjoittaa blogissaan.

– Nato-jäsenyys vahvistaisi Suomen vaikutusvaltaa. Vaikka olemme olleet mukana muun muassa Afganistanin operaatiossa, meillä ei ole nykyisellään pääsyä järjestön tiedustelun, suunnittelun ja päätöksenteon piiriin – turvatakeista, Naton kovasta ytimestä, puhumattakaan.

Suomessa on viime aikoina puhuttu paljon Ukrainasta, Venäjästä ja Natosta. Stubb muistuttaa, että Suomi on maantieteellisen sijaintinsa vuoksi usein tekemisissä rajojen ulkopuolella tapahtuvien kehityskulkujen seurausten kanssa.

– Ukrainan kriisi ei ole muuttanut Nato-kantaani suuntaan eikä toiseen. Kiitos ulkoasiainhallinnon, minulle ei ole tullut yllätyksenä, että lähialueellamme on epävakaita valtioita, joissa vaikuttavat kansallismieliset virtaukset, aggressiiviset turvallisuuspalvelut ja uudet sodankäynnin muodot vain osittain kontrollissa olevine puolisotilaallisine joukkoineen.

Stubbin mielestä päätöstä mahdollisesta Nato-jäsenyydestä ei voi myöskään ulkoistaa, ei Ruotsille eikä Venäjälle.

– Venäjä ei ole se syy, minkä takia kannatan Suomen Nato-jäsenyyttä.

Euroopan unionin 28 jäsenmaasta 22 kuuluu Natoon, ja Natossa asuu yli 94 prosenttia EU-kansalaisista.

– Eurooppa ja Suomi tarvitsevat kumpaakin järjestöä. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on peräänkuuluttanut aiheellisesti EU:n yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan vahvistamista.

Stubb korostaa, että EU joutuu luomaan esikuntarakenteet jokaiselle operaatiolle erikseen.

– Voisimmekin viedä eurooppalaista puolustusta eteenpäin tehokkaimmin ajamalla ponnekkaammin pysyvää EU:n esikuntarakennetta. Se kattaisi sekä sotilaallisen että siviilisuunnittelun. EU on ainoa toimija, joka pystyy toimimaan kummallakin sektorilla. Tämä näkyy myös Ukrainassa.

Hänen m mukaansa Suomi ei voi ulkoistaa maanpuolustusta kenellekään. Ei Ruotsille, ei muille Pohjoismaille, ei EU:lle eikä Natolle.

– Vastuu turvallisuudesta on aina meillä itsellämme. Kansainvälinen yhteistyö täydentää kansallista toimintaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt