X
SULJE MAINOS

Alexander Stubb: ”Ei mennyt kuin Strömsössä”

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb tunnustaa, että kokoomuksen kenttäjohtajien avoin kirje kääntyi itseään vastaan.

– Ei mennyt ihan kuin Strömsössä, kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb vastasi eduskunnassa tiistaina toimittajien kysymykseen kenttäjohdon avoimen kirjeen onnistumisesta.

Stubbin mukaan kirjeen tarkoitus oli vilpittömästi osoittaa tukea puolueen puheenjohtajalle tulevissa neuvotteluissa, jotka liittyvät kehysriiheen ja sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistukseen ja yhteiskuntasopimukseen.

– Olen erittäin kiitollinen ja arvostan sitä tukea, jonka puoluehallitus on antanut, mutta toki tämä keskustelu on nyt kääntynyt valitettavasti ihan toiseen suuntaan.

Stubb sanoi, että kirjeen tarkoitus ei missään nimessä ollut tukahduttaa keskustelua.

– Jos tavoitteena oli rauhoittaa keskustelu, niin ei onnistunut.

Tarkoitus oli antaa nykyiselle puoluejohdolle työrauha, mutta Stubbin mukaan kirjeen aikaansaama reaktio toimi tarkoitustaan vastaan. Kirjeellä ei Stubbin mukaan ollut myöskään tarkoitus vaientaa keskustelua puheenjohtajakisasta. Hän toivotti muut mahdolliset ehdokkaat tervetulleiksi mukaan puheenjohtajakisaan.

– Tämä ei ollut kannanotto meidän puoluehallitukselta kesän puoluekokoukseen tai mahdolliseen puheenjohtajavaaliin. Siinä ehkä tulkinta on tässä mennyt todella vikaan, ja tämän me teimme myös selväksi tässä matkan varrella, että kyse ei ole tämän tyyppisestä tuesta, vaan työrauhasta puheenjohtajalle näiden vaikeiden haasteiden kanssa.

– Mitä nopeammin tulee ihmisiä ehdolle, sen parempi, koska tämän tyyppinen keskustelu oli juuri se, mitä yritimme tällä kirjeellä välttää, mutta myönnän ihan suoraan, että me epäonnistuimme siinä.

Kirje syntyi yhteistyössä

Stubbin mukaan kirjeen laatimisessa oli monta ihmistä mukana. Hän kertoi soittaneensa myös itse puoluehallituksen jäsenille, eli enimmäkseen piirien puheenjohtajille, ja keskustelleensa heidän kanssaan kirjeestä.

Kokoomuksen puheenjohtajalta kysyttiin, että miksi hän ei puhaltanut peliä poikki.

– Sanotaanko näin, että ihminen on perso kehuille ja tuelle, ja se on täysin inhimillinen reaktio – ja reaktio oli vilpitön.

Stubbin mukaan kirje ei kuitenkaan syntynyt hänen aloitteestaan. Se syntyi pitkäaikaisten keskustelujen seurauksena halusta osoittaa tukea nykyiselle puoluejohdolle.

– Olen nähnyt sen kirjeen. En ole ollut sitä kirjoittamassa, mutta olen nähnyt sen kirjeen, Stubb kommentoi.

Toimittajat kysyivät, onko Stubb vaikuttanut kirjeen sisältöön. Näin Stubb vastasi:

– Tottakai siihen sisältöön vaikutetaan ja sitä sisältöä ja kokonaisuutta katsotaan. Eihän tuollainen kirje, kun se lähtee ikään kuin tukena, niin ei sitä voi olla katsomatta.

– Olen nähnyt kirjeen sisällön ja kyllä, olen katsonut sitä, Stubb sanoi.

Kokoomuksen kenttäjohto julkaisi sunnuntaina avoimen kirjeen, jossa se ilmaisi tukensa puolueen puheenjohtajalle, valtiovarainministeri Stubbille. Kirjeen olivat allekirjoittaneet kaikki piirien puheenjohtajat, puolueen varapuheenjohtajat ja puoluevaltuuston puheenjohtajisto.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt