Ljubov Sobol puhuu tiedotusvälineille hetkeä ennen tuomion julistamista. LEHTIKUVA / AFP Dimitar Dilkoff

Aleksei Navalnyin liittolainen sai vankeutta tviittaamisesta

Oppositiopoliitikon lähipiirille annetaan tuomioita.

Moskovalainen tuomioistuin on langettanut kahden vuoden tuomion kuvaaja Pavel Zelenskylle. Syynä ovat kaksi tviittiä, jotka hän julkaisi viime lokakuussa, kertoo The Moscow Times.

Zelensky toimii kameramiehenä oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin korruptionvastaisessa säätiössä. Hänet pidätettiin tammikuussa, koska hänen katsottiin tviiteissään syyllistyneen ekstremismiin ja hallituksen vastaiseen toimintaan.

Zelenskyn tviitit eivät ole luettavissa. Hän käsitteli niissä venäläistoimittaja Irina Slavinaa, joka teki polttoitsemurhan lokakuun alussa. Poliisi oli tutkinut Slavinan talon päivää ennen hänen kuolemaansa ja häntä epäiltiin kuulumisesta kiellettyyn järjestöön.

Zelensky kehotti Twitterissä seuraajiaan lähtemään kadulle ja osoittamaan mieltään, mitä Venäjän sisäministeriön asiantuntijat pitivät ekstremisminä eli vaarallisena ääriajatteluna.

Tuomioistuin katsoi Zelenskyn syyllistyneen yllyttämiseen, ja lähetti hänet kärsimään tuomiotaan rangaistussiirtolaan.

Navalnyi kärsii parhaillaan kahden ja puolen vuoden tuomiota ehdonalaismääräysten rikkomisesta. Tuomioistuin katsoi, että Navalnyi poistui maasta luvatta, kun Venäjän tiedustelupalvelu myrkytti hänet ja hänet kuljetettiin Saksaan toipumaan.

Venäjän poliisi tutkii useita Navalnyin yhteistyökumppaneita. Heitä on asetettu kotiarestiin muun muassa koronamääräysten rikkomisesta.

Eilen moskovalainen tuomioistuin antoi Ljubov Sobolille vuoden ehdollisen vankeustuomion kotirauhan rikkomisesta. Sobol kävi joulukuussa Navalnyin myrkyttäjäksi epäillyn tiedustelupalvelun agentin ovella. Sobolia kuvataan Navalnyin läheiseksi liittolaiseksi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt