Albania kertoo tiedustelutoiminnastaan avoimesti verkossa. / News24

Albania paljasti vahingossa vakoojiaan

Ministeriön verkkosivuilta löytyy tietoja salaisista maksuista ja tiedusteluagenttien matkoista.

Albanian viranomaiset ovat julkaisseet verkossa arkaluonteista tietoa tiedustelupalvelunsa toiminnasta. Bellingcat-sivuston selvityksen mukaan skandaalin taustalla on sinänsä myönteinen pyrkimys vähentää korruptiota ja lisätä hallinnon läpinäkyvyyttä.

Maan valtiovarainministeriö julkaisee verkkosivuillaan lähes päivittäin taulukkoja julkisen sektorin maksuliikenteestä. Tietoja voi rajata esimerkiksi pääministerin tai presidentin kanslian tai tietyn tuomioistuimen mukaan.

Yllättäen mukana on myös maan tiedustelupalvelu SHISH. Materiaalista löytyy kattavasti tietoa tiedusteluoperaatiosta ja niihin osallistuneista henkilöistä. Verkossa luetellaan muun muassa agenttien käyttämien autojen rekisterikilpiä, hotellivierailuja ja ravintolalaskuja.

Tiedoissa on eritelty SHISH:n alueosastojen nimet sekä tietolähteille tehdyt käteismaksut päivämäärineen. Verkkosivuilta esimerkiksi selviää, että eräälle SHISH-agentille on maksettu 2000 euroa Sloveniaan tehdystä matkasta tammikuussa 2018.

– Periaatteessa kaiken toimintamme pitäisi olla salaista, mutta meidän on myös noudatettava [läpinäkyvyyteen liittyviä] sääntöjä, SHISH:n virkailija sanoo.

Uutiset ovat järkyttäneet monia tiedustelualan ammattilaisia.

– Albanian järjestelmän kautta voi saada käsiinsä myös salaisia Naton tietoja. Jälkiä seuraamalla voi päätyä Brysseliin, Lontooseen tai Nato-komentajan toimistoon, oppositiopoliitikko ja Albanian armeijan eläköitynyt kenraalimajuri Xhemal Gjunkshi toteaa The Independent -lehdelle.

Entinen CIA-agentti kuvailee tapausta ”byrokraattiseksi katastrofiksi”, joka voi vaarantaa ihmishenkiä.

– Budjetin voi toki laittaa verkkoon. Mutta agenttien nimien ja muiden tietojen julkaiseminen on mielipuolista.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt