Alas ammutun matkustajakoneen tutkinta: Venäläiskenraali tunnistettu nauhalta

MH17-lennon alas ampumiseen liittyviltä puhelinnauhoituksilta on väitetysti tunnistettu entinen korkea-arvoinen venäläisupseeri.

Malaysia Airlinesin lennon MH17 alas ampumista tutkivan kansainvälisen selvitysryhmän mukaan tapaukseen liittyviin puhelinkeskusteluihin osallistui mahdollisesti entinen venäläinen tiedustelukenraali

Asiasta kertoo hollantilainen NRC Handelsblatt. Sen mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun hollannin viranomaiset ovat löytäneet viitteitä siitä, että tapaukseen osallistui korkea-arvoisia entisiä tai nykyisiä venäläisiä sotilashenkilöitä.

Syyttäjänvirasto julkaisi maanantaina neljä Ukrainan salaisen palvelun hankkimaa puhelinnauhoitetta lentoturman ajalta. Virasto ei paljastanut keskustelijoiden henkilöllisyyksiä, mutta kertoi heidän olleen ”separatisteja”. Pääsyyttäjä Fred Westerbeken mukaan äänitteet ovat aitoja ja ne on ”analysoitu perusteellisesti”.

Yksi hollantilaisviranomaisten tutkimusta keskusteluista kuuluu Ukrainan salaisen palvelun jo hieman turman jälkeen julkaisemiin nauhoitteisiin. Siinä puhuva ”Khmury” -lempinimeä käyttävä henkilö on väitetysti tunnistettu Sergei Nikolajevits Petrovskiksi.

Petrovskin kerrotaan eronneen Venäjän armeijan tiedustelupalvelusta GRU:sta huhtikuussa 2014. Hän oli erotessaan kenraalimajuri. Hän liittyi Itä-Ukrainan venäläisen separatistijohtajan Igor Girkinin (myös Strelkov) joukkoihin heti erottuaan sotilastiedustelun palveluksesta.

Petrovskin nimi on tullut esiin myöhemminkin Ukrainan konfliktiin liittyvissä asioissa. Esimerkiksi elokuussa 2014 everstin arvolla esiintynyt Sergei Petrovski esitteli ukrainalaisia sotavankeja Donetskin alueella. Hän kertoi tuolloin toimivansa separatistialueen puolustusministerin sijaisena. Puolustusministerinä toimi tuolloin Girkin.

Petrovski avainroolissa

Tutkijoiden mukaan Petrovski oli mahdollisesti vastuussa koneen pudottajaksi uskotun venäläisvalmisteisen BUK-ohjusjärjestelmän tuomisesta Donetskin alueelle ja etulinjaan.

”Ei sitä ole mitään syytä piilottaa. Se menee suoraan sinne”, Petrovskiksi uskottu henkilö sanoo ”Burjat”-nimeä käyttävälle henkilölle nauhalla.

Petrovski on sanojensa kanssa huolellinen, eikä kerro, mistä puhelussa on kyse. Burjat kuitenkin möläyttää.

”Joo, joo, Buk”, hän sanoo nauhalla Petrovskille (toisella videolla kohdasta 02.46 eteenpäin).

Petrovski saattaa nousta nyt avainrooliin tutkinnassa. Hänen äänensä uskotaan kuuluvan kahdella muullakin nauhalla, jotka syyttäjänvirasto julkaisi maanantaina.

Keskustelujen osoittavat väitetysti, että ohjusjärjestelmä vietiin Venäjälle lentoturman jälkeen. Kuljetusta valvoi henkilö, jota kutsutaan nauhoilla nimellä ”kirjastonhoitaja”.

Malaysia Airlinesin lento MH17 putosi itäukrainalaisen Grabovon kylän lähelle heinäkuun 17. päivänä 2014. Kaikki koneen 298 matkustajaa kuolivat. Heistä 196 oli hollantilaisia. Hollanti johtaa turmaa tutkivaa kansainvälistä ryhmää.

Venäjä on kiistänyt systemaattisesti kaikki väitteet siitä, että sillä olisi ollut jotain tekemistä turman kanssa. Venäläisessä mediassa on muun muassa pyöritelty teorioita siitä, että koneen olisi ampunut alas ukrainalainen hävittäjä.

Hollantilaistutkijat teroittavat, että tutkinta on yhä avoin kaikista löydöksistä huolimatta. Venäjältä on kuitenkin virallisesti pyydetty tietoja ja päätutkija Westerbeke toivoo pääsevänsä pian Moskovaan tutkimaan venäläisten turmasta keräämää todistusaineistoa.

Verkkouutiset on aiemmin kertonut lennon MH17 pudottamiseen liittyvistä puhelinäänitteistä näissä jutuissa:

”Ota se joka puhuu ukrainalaisella aksentilla” – Venäjän agentin ja sotilaspäällikön puhelu julki

Ukraina julkisti puhelutallenteita: näin separatistijohtaja pyysi Venäjän puolelta tulitusta

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt