Alahuhta HS:ssa: ”Jos tätä jatkuu, asiat pitää lopulta oikaista romahduksen kautta”

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n puheenjohtaja Matti Alahuhta esittelee Helsingin Sanomissa kolmen kohdan ohjelman Suomen perusasioiden saamiseksi kuntoon.

Matti Alahuhdalla on seuraavalle hallitukselle yksi vaatimus yli muiden.

– Seuraavan hallituksen pitää saada 200 000 työpaikkaa yksityissektorille vuoteen 2020 mennessä. Muuten hyvinvointivaltiolle käy huonosti.

Alahuhdan mielestä Suomessa on vaisu ja energiaton mieliala.

– Uhka on, että jos tätä jatkuu, asiat pitää lopulta oikaista romahduksen kautta. Maailma on muuttunut, ja me emme ole pysyneet muutoksen perässä, hän sanoo.

Ensimmäinen vaatimus on, että Suomen kustannuskilpailukyky on saatava kuntoon, ja siinä onnistutaan, kunhan palkat kasvavat lähivuosina todella vähän.

Sen lisäksi Suomi tarvitsee enemmän työpaikkoja. Alahuhdan mukaan joustoista kaikkein tärkeimpiä ovat työaikajoustot: työtä pitää voida tehdä silloin kun sitä on, ja työaika tasataan kuukauden tai vuoden aikana esimerkiksi työaikapankkien avulla. Tämä lisää tuottavuutta.

Toinen vaatimus on nykyistä kannustavampi eli kevyempi tuloverotus jo senkin takia, että ostovoima säilyisi, koska palkat eivät lähivuosina nouse.

Lisäksi pitäisi perua pääomaverotuksen ja perintöverotuksen viimeisimmät kiristykset.

Kolmantena on julkisen sektorin menojen pienentäminen sille tasolle kuin kansantalous pystyy sen rahoittamaan.

Kommentit