Kerrostaloja Tampereen Kalevassa. LEHTIKUVA / TUOMAS ARKIMIES

AL: Vuokratonttien uusi hinnoittelu johti omituiseen tilanteeseen

Taloyhtiö maksaa 20 000 euroa suurempaa vuokraa kuin naapuritalo, jonka sopimus uusittiin vuotta aiemmin.

Tampereen kaupungin uusi hinnoittelu vanhojen kerrostalo- ja rivitalotonttien vuokrasopimuksille voi tuoda taloyhtiöille ikävän yllätyksen, kertoo Aamulehti.

Tampereen Kalevassa sijaitseva taloyhtiö joutuu lehden mukaan maksamaan yli 20 000 euroa suurempaa tonttivuokraa kuin naapurissa sijaitseva taloyhtiö, jonka tontti on samankokoinen. Hintaeroa selittää se, että edullisemman vuokran saanut taloyhtiö uusi sopimuksensa vuotta aiemmin.

Tampereen kaupungin alkuvuodesta lähtien soveltamassa hinnoittelumallissa kaupunki on jaettu alueisiin, joilla on erisuuruiset hinnat tonttivuokrille. Viime vuonna esimerkiksi Kalevassa pitkäaikaisia maanvuokraussopimuksia uusittiin 280 euron kerrosneliöhinnalla, mutta tänä vuonna hinta nousi 520 euroon.

Korotukset perustuvat viime kesänä valmistuneeseen arvioon.

– Taloyhtiömme vuokratontin arvo nousi viime kesänä yhden selvityksen perusteella 500 000 euroa. Nyt uuden vuokrasopimuksen myötä maksamme koko vuokra-ajalta yhteensä yli miljoona euroa suuremman vuokrasumman samankokoiseen naapuritonttiin verrattuna, Asunto-osakeyhtiö Väinänkonnun asukas Henrik Hiekkataipale kertoo AL:lle.

Vuokrankorotuksia perusteltiin Hiekkataipaleen mukaan raitiotien rakentamisella ja päivitetyllä hinta-arviolla. Kaupungin vuonna 2016 tekemässä selvityksessä ratikan arvioitiin kuitenkin nostavan kerroneliömetrien suhteen alueen kiinteistöjen arvoja vain neljä prosenttia.

– Kyllähän sen nyt maalaisjärjellä ymmärtää, ettei minkään tontin arvo voi nousta reilussa vuodessa yli 85 prosenttia. Lisäksi analyysissa todettiin, ettei ole selvää, kuinka nopeasti raitiotien tuoma lisäarvo siirtyy hintoihin. Nythän kaupunki aikoo siirtää ratikan arvonnousun taloyhtiöiden maksettavaksi jo ennen kuin yksikään linja on valmis, Hiekkataipale toteaa lehdelle.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt