AL: Uusi superhuume rynnännyt Suomeen – kohdellaan yhä lääkkeenä

Suomi ei ole pysynyt muuntohuumeiden vauhdissa mukana.

Aamulehden mukaan uusia aineita tulee jatkuvasti suuria määriä markkinoille. Tähän mennessä vasta kymmenen muuntohuumetta on säädetty Suomessa huumausaineeksi.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen Fimean mukaan EU:n alueella seurannassa on ainakin yli 280 muuntohuumetta, joista tänä syksynä tulleita on 42.

Aamulehden mukaan viattoman näköinen numero- ja kirjainyhdistelmä 25I-NBOMe on esimerkki äärimmäisen vaaralliseksi arvioidusta muuntohuumeesta. Lokakuun 2013 loppuun mennessä laboratorioissa tutkittiin 19 400 tablettia tai lappua, joka oli lähes 20 kertaa enemmän kuin 2012. Niistä yli 14 000 oli tätä uutta muuntohuumetta.

Ainetta tavattiin ensimmäisen kerran jo viime vuonna, mutta se ei vieläkään ole huumausaineiden listalla. Sitä valvotaan vain lääkelain nojalla.

Muuntohuumeet työllistävät tullia, joka joutuu pysäyttämään Kiinasta kotiovelle tulevia nettitilauksia. Tullilaboratorio tutki viime vuonna yli 1 500 näytettä.

Kansallisen tason kieltämiseen on jouduttu menemään EU:n jäykkyydestä ja hitaudesta johtuen. EU:n komissio ehdottaa kuitenkin nyt toimia, joilla muuntohuumeiden kieltämistä voitaisiin nopeuttaa ja yhtenäistää.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt