AL: Traktoriautot eivät ole rantautumassa Suomeen

Ruotsalaisnuoret ajavat epa- ja A-traktoreilla, jotka ovat mopoja ja mopoautoja turvallisempia.

Ruotsissa epa- ja A-traktorit ovat sallittuja, Suomessa ei. Suomalaisnuoret ajavat mopoilla tai mopoautoilla.

Keskustan kansanedustajat ovat jättäneet keväällä ja kesällä kirjallisia kysymyksiä epa-traktoreiden hyväksymiseen ja mopoautojen onnettomuuksien ehkäisemiseen liittyen.

EU-komissio on jo aloittanut työn L-luokan ajoneuvojen liikenneturvallisuussäädösten uudistamiseksi, ministerit Henna Virkkunen (kok.) ja Paula Risikko (kok.) totesivat vastauksissaan.

– EU:n uusi L-puiteasetus on valmis, mutta siitä puuttuu vielä liitteitä. Muutaman askeleen jäljessä on vastaavanlainen EU-asetus traktoripuolella. Molemmat asetukset astuvat voimaan vuoden 2016 alussa, kertoo osaston johtaja Björn Ziessler liikenteen turvallisuusvirastosta Trafista Aamulehdelle.

Uusi asetus nostaa mopoauton suurimman sallitun kuormittamattoman massan 350 kilosta 425 kiloon. Tämä mahdollistaa teoriassa aiempaa tukevampien rakenteiden käytön.

Epa-traktorit ovat osa Ruotsin kansallista ajoneuvoluokittelua, koska ne olivat siellä jo ennen maan EU-jäsenyyttä.

Virkkunen huomautti vastauksessaan keväällä, että epatraktorin sisällyttäminen suomalaiseen lainsäädäntöön mopoautojen rinnalle olisi EU:n harmonisointisäännösten vastaista ja katsottaisiin tekniseksi kaupan esteeksi sekä EU-luokiteltujen mopoautojen markkinoita vääristäväksi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt