X
SULJE MAINOS
Rokotteilla voi suojautua koronaa vastaan. LEHTIKUVA / AFP Patrick T. Fallon

AL: Tällaisia ovat pitkittyneet koronaoireet

Koronaoireet voivat jatkua jopa yli vuoden.

Tampereen yliopistollisen sairaalan osastonylilääkäri Aki Hietaharjun mukaan pitkittyneet koronaan liittyvät jälkioireet ovat tavallista influenssaa monimuotoisempia ja yleisempiä. Pitkäkestoista oireilua voi esiintyä jopa joka kymmenennellä koronaan sairastuneella.

– Melkein kaikki oireet, kuten kivut, päänsärky, kognitiiviset oireet, väsymysoire, ahdistuneisuus ja depressio, olivat 3–6 kuukauden kuluttua infektiosta yleisempiä long covidista kärsineillä kuin influenssapotilailla, hän sanoo Aamulehdessä.

Oireet voivat olla kovia. Saksassa tehdyssä tutkimuksessa keskittymisvaikeuksia oli vielä vuosi tautiin sairastumisen jälkeen noin 40 prosentilla potilaista, sanahakuisuutta 32 prosentilla ja uupumusta yli puolella. Erilaisia oireita on kymmeniä erilaisia, joita ovat esimerkiksi päänsärky, hiusten lähtö, hengenahdistus, yskä, sydänoireet, vatsaoireet, iho-oireet ja nivelkipu.

Brittitutkimuksen mukaan kognitiivisen suorituskyvyn lasku voi joissain tapauksissa olla merkittävästi suurempi kuin aivoinfarktin sairastaneilla.

– Tutkimukset paljastavat, että kyllä long covid vaikuttaa kognitiivisiin toimintoihin. Eniten ongelmia on päättelyssä, ongelmanratkaisussa sekä kyvyssä toimia ennakoivasti ja järjestelmällisesti tiettyjen tavoitteiden saavuttamiseksi, Hietaharju sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt