X
SULJE MAINOS
Juna Tampereen rautatieasemalla. LEHTIKUVA/KALLE PARKKINEN

AL: Suunnitelmissa rata Tampereelta Helsinki-Vantaalle 50 minuutissa

Suunnitelmat pääradan eri vaihtoehtojen rakentamiseksi ovat täydessä vauhdissa.

Suomen merkittävimpään ratahankkeeseen haetaan piakkoin EU-rahaa kymmeniä miljoonia euroja, uutisoi Aamulehti. Parhaillaan selvitetään, mistä rata voisi kulkea. Tavoitteena on, että Tampereelta kuljetaan Helsinki-Vantaan lentokentälle alle 50 minuutissa.

Suomi-rata oy:n toimitusjohtaja Timo Kohtamäki sanoo Aamulehdelle, että nyt on menossa maastokäytävien kartoitus. Kyseessä on esiselvitys, jossa hahmotellaan mahdollisia maastokäytäviä täysin uudelle radalle Helsingin ja Tampereen välille. Esiselvitys tehdään konsulttityönä.

– Siinä kartoitetaan, mistä rata voisi kulkea, kun otetaan huomioon esimerkiksi Natura-alueet ja muut suojelukohteet sekä olemassa olevat yhdyskuntarakenteet. Esiselvitys kertoo myös, mihin tarvittaisiin tunneleita ja mittavia siltoja, Kohtamäki kertoo.

Samanaikaisesti yhtiö miettii pääradan vaihtoehdolle vastaavaa selvitystä.

– Haluamme vastauksia, mitä mahdollisuuksia on pääradan kehittämisessä, ja saataisiinko sitä kautta asetetut tavoitteet täytettyä.

Suunnittelurahaa on kohdennettu hankkeelle noin 150 miljoonaa euroa.

– Hyvällä menestyksellä voisimme saada tuosta summasta puolet EU:lta, Kohtamäki arvioi.

Kyseeseen tulevat joko uusi ratalinjaus Helsinki-Vantaan lentoasemalta Tampereelle tai nykyisen pääradan kehittäminen nopeaksi radaksi Riihimäen ja Tampereen välillä. Toimeksiannon tavoite on, että Tampereelta pääsisi tunnissa Helsinkiin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt