Tampereen yliopistollinen sairaala TAYS Tampereella. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

AL: Suomeen perusteilla uusi jättisairaala

Kolmen sairaanhoitopiirin sairaalat aiotaan yhdistää Suomen toiseksi suurimmaksi sairaanhoidon organisaatioksi.

Yhdeksän sairaalan eli Hatanpään, Pitkäniemen, Sastamalan, Valkeakosken, Forssan ja Riihimäen sairaaloiden, Taysin keskussairaalan, Hämeenlinnan keskussairaalan ja ehkä myös Seinäjoen keskussairaalan palvelut aiotaan liittää yhteiseen osakeyhtiöön tai osuuskuntaan, kertoo Aamulehti.

Syntymässä on Suomen toiseksi suurin sairaanhoidon organisaatio, kun Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirit ja todennäköisesti myös Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri siirtävät toimintaansa eli potilaiden hoitoja, leikkauksia ja muita palveluja yhteiseen osakeyhtiöön tai osuuskuntaan.

Sairaaloissa työskentelee yhteensä 13 700 työntekijää ja niiden alueella asuu 900 000 ihmistä. Enintään puolentoista tunnin ajomatkan etäisyydellä näistä sairaaloista asuu kolme miljoonaa suomalaista.

Yhteinen yhtiö tarkoittaa, että sairaaloille tulee keskinäistä työnjakoa. Yhdistymisellä halutaan vastata valinnanvapauden tuomaan kilpailuun veronmaksajien kannalta kustannustehokkaasti.

Yhteenliittymisen taustalla on sekin ajatus, että iso terveydenhuollon organisaatio pysyy paremmin mukana lääketieteen erikoisosaamisen ja tekniikan kehityksessä.

Kehitysyhtiön on määrä aloittaa vuodenvaihteen jälkeen. Ensi kevään aikana sairaanhoitopiirit päättävät, perustavatko ne kehitysyhtiön jatkajaksi toiminnallisen osakeyhtiön vai osuuskunnan. Se aloittaa vuoden päästä syksyllä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt