X
SULJE MAINOS
Valtaosa Suomen koronarokotteista on Pfizer-BioNTechin Comirnaty-rokotetta. LEHTIKUVA/AFP Justin Tallis

AL: Professori ei ole vielä huolissaan rokotesuojan hiipumisesta

Suomessa on päätetty antaa kolmas rokoteannos toistaiseksi vain 60 vuotta täyttäneille.

– Vielä ei ole tarpeen rokottaa kaikkia aikaisemmin rokotettuja suomalaisia kolmatta kertaa, sillä toisesta rokoteannoksesta on enemmistöllä suomalaisia kulunut vasta 3–6 kuukautta, Turun yliopiston virusopin professori Ilkka Julkunen sanoo Aamulehdelle.

Hänen mukaansa odotettavissa kuitenkin on, että läpäisyinfektioiden määrä kasvaa, sillä rokotteiden antama suoja tartuntoja vastaan on monella alkanut jo hiipua.

Suomessa paljon käytetyn Pfizer-Biontechin koronarokotteiden tiedetään antavan erittäin hyvän suojan vakavaa tautia vastaan ainakin kuuden kuukauden ajan.

Julkusen koordinoimassa tutkimuksessa koronarokotteen suojavaikutusta on seurattu ottamalla näytteitä kaksi rokoteannosta saaneista terveydenhuollossa työskentelevistä henkilöistä kolme viikkoa, kolme kuukautta ja kuusi kuukautta toisen annoksen saamisen jälkeen.

Tähän mennessä saadut tulokset kertovat, että vasta-aineiden taso on korkeimmillaan 2–3 viikkoa toisen annoksen saamisen jälkeen. Kolmessa kuukaudessa taso on pudonnut noin puoleen ja kuuden kuukauden jälkeen yhteen neljäsosaan.

Julkusen mukaan tartuntoja ehkäiseviä vasta aineita on kuitenkin yhä jäljellä puolen vuoden jälkeen.

– Puolen vuoden kuluttua kaksi annosta saaneilla oli myös varsin paljon deltavarianttia neutraloivia vasta-aineita, professori sanoo.

Hänen mukaansa täyden rokotussarjan saneilla oli edelleen 95 prosentin suoja vakavaa tautimuotoa vastaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt