Mies tutkimassa veroasioitaan. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

AL: Moni tienaa muutosverokortilla kikkailemalla

Verohallinnon mukaan muutosverokortilla verokikkailu on melko yleistä.

– Kotitalousvähennyksen takia muutosverokortteja on tehty tänä vuonna noin 26 000 kappaletta, Verohallinnon ylitarkastaja Päivi Ylitalo kertoo Aamulehdessä.

Kotitalousvähennys vähennetään ensisijaisesti ansio- ja pääomatulojen verosta. Sitä voi hakea heti, kun työ on tehty ja maksu siitä suoritettu. Verottajalta voi siis pyytää vähennyksen huomioimista ansiotulojen veroprosentissa saman tien. Jos tilaa uuden verokortin, kuluvan vuoden veroprosentti pienenee.

Vähennyksen tuoma rahallinen hyöty voi olla lähes 5 000 euroa.

Kotitalousvähennystä voi saada kotona tai vapaa-ajan asunnolla, esimerkiksi mökillä, tehdyistä remonteista ja kunnossapitotöistä. Vähennystä voi hakea myös hoidosta, kuten lapsen, vanhuksen tai vammaisen hoiva- tai hoitotyöstä.

Teettämänsä työn kustannuksia voi vähentää verotuksessa enintään 2 400 euroa vuodessa henkilöä kohden. Pariskunta voi siis saada yhteensä parhaimmillaan 4 800 euroa kotitalousvähennyksen muistamisesta ja verottajalle asiasta ilmoittamisesta. Vähennystä saa 50 prosenttia työn osuudesta, kun ostaa työn yritykseltä.

Kotitalousvähennystä myönnettiin 211 875 palkansaajalle ja 175 478 eläkeläiselle vuodelta 2017. Järjestelmä on ollut käytössä vuodesta 1997, ja sen suosio on kasvanut lähes vuosi vuodelta.

Ylitalon mukaan verokikkailu kotitalousvähennysten kanssa on pysynyt viime vuosina suunnilleen samoissa määrissä.

Antti Rinteen (sd.) hallitus on rukkaamassa kotitalousvähennystä. Vähennysprosentti laskee 50 prosentista 40 prosenttiin. Omavastuu säilyy samana, vuotuisessa sadassa eurossa, mutta vähennyksen enimmäismäärä vuodessa alenee 2 250 euroon.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt