X
SULJE MAINOS
Metsää Helsingissä. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

AL: Metsätiloja myydään yhä useammin sijoittajille

Kauppojen määrä on kasvanut kahden viime vuoden aikana.

Suomalaisilla perheillä on valtava omaisuus metsissä, mutta omistus keskittyy yhä harvempiin käsiin. Myös kotimaiset tai ulkomaiset sijoitusrahastot ovat kiinnostuneet Suomen metsätiloista, kertoo Aamulehti.

Metsäomaisuutta myydään useimmiten sijoitusrahastoille silloin, kun kuolinpesä puretaan ja perinnöksi saatu metsä myydään. Kauppojen määrä on kasvanut kahden viime vuoden aikana.

– Arvioisin, että Pirkanmaalla sijoitusrahastoille menee 25–30 prosenttia kaupoista, mutta osuus ei ole mitenkään hallitseva, kertoo Länsi-Suomen Metsätilat oy:n toimitusjohtaja Jukka Pusa.

Metsätiloja välittävän Pusan mukaan metsäomaisuutta on siirtynyt pääosin kotimaisille sijoitusyhtiöille, mutta viime vuosina myös ulkomaalaiset rahastot ovat tuleet apajille.

Pusa toppuuttelee huolia, joiden mukaan ulkomainen omistaja hakee vain maksimaalista tuottoa metsän muut arvot unohtaen.

– Niitä koskevat samat säädökset ja valvonta kuin muutakin metsätaloutta. Moneen muuhunkin toimintaan Suomessa kaivataan kovasti ulkomaista pääomaa, ja tätä kautta sitä maahan tulee, hän toteaa.

Luontoharrastaja Kaija Helle on eri mieltä.

– Pidän tätä kehitystä tosi huolestuttavana, yhtä pahana kuin rahojen viemistä veroparatiiseihin. Kun metsät menevät kasvottomille sijoitusrahastoille, toiminnan kontrollointi ja valvominen hämärtyvät viranomaisiltakin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt