Vuoden 2019 keväällä selvisi, että Syyriaan on lähtenyt ISIS-vaimoiksi myös suomalaisnaisia. LEHTIKUVA / HANDOUT / CNN.COM

Al-Holin nainen HS:lle: Ehkä koronavirus helpottaa vapautumistamme

Leirillä olevat suomalaisnaiset uskovat ISIS:n propagandaan koronaviruksesta Jumalan rangaistuksena.

Ulkoministeriö keskeytti maaliskuun lopussa valmistelut Syyriassa al-Holin leirillä olevien kotiuttamiseksi. Syyrian ISIS-leirillä on edelleen yli neljäkymmentä suomalaista, joista yksi kommentoi Helsingin Sanomille pitävänsä mahdollisena, että korona mahdollistaisi suomalaisten vapautumisen.

– Mikäs täällä, kesä alkaa. Odotetaan, että ehkä korona muuttaa tilannetta, ja meidät päästetään vapauteen, suomalaisnainen sanoo Helsingin Sanomille.

Al-Holin kotiutuksista väännettiin Suomessa pitkään, kunnes joulukuun lopulla leiriltä kotiutettiin Suomeen kaksi orpolasta. Asemiesten vartioimalla leirillä olevia pidetään terroristiliike ISIS:n taistelijoiden perheenjäseniä.

Toinen HS:n tavoittamista naisista kertoo lastensa olevan tällä hetkellä terveitä, mutta on huolissaan leirin lääkehuollosta.

Ruokaa ja vettä on vielä normaalisti. Lääkkeitä ei enää tule sisään, nainen sanoo tekstiviestissään.

Al-Holin leirillä ei ole todettu koronavirustartuntoja, mutta koko Koillis-Syyrian alueella ei myöskään ole yhtään toimivaa testauslaitetta. Terroristijärjestö ISIS:n propagandan mukaan koronavirus on Jumalan rangaistus vääräuskoisille.

Myös tavoitetut suomalaisnaiset uskovat propagandaan koronaviruksesta Jumalan rangaistuksena.

– Jumala rakastaa muslimeja, heitä, jotka alistuvat Hänen määräyksilleen. Ja kun meitä satutetaan, ihan varmasti Jumala kostaa, yksi naisista uskoo.

Myös eräs nainen huomauttaa, että virus näyttää tappavan etenkin ”amerikkalaisia ja muita islamin vihollisia”.

Koillis-Syyrian ainoa yhteys ulkomaailmaan, eli ponttonisilta rajajoen yli Irakiin, suljettiin koronaviruksen pelossa. Suomessa ulkoministeriöllä on näkemys, että tällä hetkellä alueella ei ole toimintaedellytyksiä. Suomi pyrkii kuitenkin edelleen auttamaan suomalaislapsia pois leiriltä, eli hallituksen joulukuinen linjaus on yhä voimassa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt