Verkkouutiset

Al-Holin kohutun Korpi-ryhmän toiminta loppunut tammikuussa

Ulkoministeriön johdolla perustettu työryhmä valmisteli kotiutuksia ISIS-leiriltä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ulkoministeriön päätöksellä 15.11.2019 asetetun ”KORPI-projekti -työryhmän” toimikausi on päättynyt 31.1.2020. Sen toiminnan jatkamisesta ei ole tämän jälkeen tehty päätöksiä.

Asia ilmenee ulkoministeriön tietopalvelun vastauksista Verkkouutisten asiakirjapyyntöihin.

Korpi-projekti tai Operaatio Korpi oli loppuvuodesta 2019 syntyneessä kohussa keskiössä. Ulkoministeriö oli valmistautunut salassa tuomaan Suomeen Syyrian al-Holin ISIS-leiriltä myös lasten äitejä.

Verkkouutiset pyysi nähtäväksi ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) antamia Korpi-projektia koskevia määräyksiä ja päätöksiä sekä kaikkia asiakirjoja koskien Korpi-projekti -työryhmän tehtäviä tai toimikautta.

Työryhmän toimikausi ilmenee alkuperäisestä asettamispäätöksestä.  Tämä päätös on tietopalvelun mukaan ainoa Korpi-ryhmää koskeva paperi ulkoministeriön asiakirjakannoissa. Ryhmän perustamisesta ei myöskään ole esittelymuistiota.

Verkkouutiset kysyi ulkoministeriöltä lisäksi asiakirjoja, jotka on varustettu Korpi-ryhmän päätöksessä mainitulla taloushallinnon seurantakohdekoodilla. Näitä tietoja ei voida ministeriön mukaan luovuttaa.

– Seurantakohdekoodin kirjauksista ilmenee henkilöiden nimiä ja tietoja, jolla kyseiset henkilöt on mahdollista tunnistaa sekä turvallisuusjärjestelyihin liittyviä tietoja. Tietoja ei luovuteta henkilöiden turvallisuuden ja toiminnan turvaamiseksi, tietopalvelusta vastataan.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus teki joulukuun puolivälissä periaatepäätöksen al-Holin leiriläisten auttamisesta. Sen mukaan Suomi pyrkii kotiuttamaan leiriltä lapset, eikä ole velvollinen auttamaan aikuisia. Leiriltä tuotiin joulukuussa Suomeen kaksi orpolasta. Sen jälkeen leiriltä ei ole kotiutettu enää ketään ja asiasta ollaan oltu vaitonaisia.

Kotiutussuunnitelma

KORPI-projekti -työryhmässä olivat mukana ulkoministeriö, sisäministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö ja puolustusministeriö. Työryhmän alaisuuteen asetettiin lisäksi kolme alatyöryhmää, joihin lähettiin edustajia ministeriöistä. Alatyöryhmät vastasivat konsulitoiminnasta, operaatioturvallisuudesta ja -logistiikasta sekä viestinnästä. Niiden tehtävänä oli ”tuottaa operaatiosuunnitelma vastuullaan olevan kokonaisuuden osalta”. Hankkeesta tiesivät vain asianosaiset.

Muun muassa Ylen ja Helsingin Sanomien myöhemmin julkistamien tietojen mukaan Korpi-projetissa laadittiin ulkoministeriön johdolla tarkka suunnitelma, jossa kaikki palautukseen suostuvat henkilöt – siis myös aikuiset – tuotaisiin Suomeen Syyrian al-Holin ISIS-leiriltä. Hanketta koskevassa asiakirjassa oli poliisylijohtaja Seppo Kolehmaisen nimi. Hän vahvisti medialle, että palautuslento oli suunniteltu viikolle 50 eli ennen joulukuun 2019 puoltaväliä. 21.11.2019 päivätyn asiakirjan mukaan kotiutettavat tuotaisiin yhdellä kertaa Irakin Kurdistanin Erbiliin ja sieltä charterkoneella Helsinki-Vantaalle. Toiminta tapahtuisi ulkoministeriön johdolla. Ylen haastattelema operaation valmistelutyössä mukana oleva henkilö kertoi 10.12.2019, ettei kyse ollut viranomaisten valmistautumisesta vaan ”selvästä suunnitelmasta, joka on aktiivinen”. Ulkoministeri Haavisto kiisti tiedot operaatiosta ja charterlennoista seuraavana päivänä tiedotustilaisuudessaan.

LUE MYÖS:
Näkökulma: Rikkoiko ulkoministeriö perustuslakia? (VU 25.2.2020)
Näkökulma: 10 ikävää lisäkysymystä al-Holista (VU 19.2.2020)
Pekka Haaviston al-Hol-syksy – näinkö kaikki tapahtui (VU 9.2.2020)
Antti Rinne: Minulle ei esitelty al-Holin Korpi-projektia (VU 4.2.2020)
Tässä on al-Holin leiriläisistä jätetty koko välikysymys (VU 11.12.2019)
Toimiko lainvastaisesti? Tässä koko muistutus Pekka Haavistosta (VU 19.12.2019)
Presidentti Sauli Niinistö: En ole tiennyt mistään al-Hol -päätöksestä (VU 3.12.2019)

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)