Purkupalloja ei enää käytetä rakennusten purkamiseen, tässä sentään viihteeseen. Youtube

Akuankka-pallot poistuivat – rakennuspurkamisen suuri muutos

Populaarikulttuurin lemmikkityökalua ei enää käytetä yleisesti.

Rakentaja-lehdessä rakennuspurkaja Sami Räisänen esittelee ammattiaan. Hän toteuttaa purkutilauksia talojen laittamisesta maan tasalle. Alalla on kova vauhti.

Maaliskuussa voimaan tullut laki helpottaa uuden talon rakentamista vanhan tilalle, kun vanha asuinkerrostalo tai muu kiinteistö päätetään purkaa.

Ulkoseinän purkaminen aloitetaan ulkovuokrauksesta, jonka jälkeen eristeet otetaan talteen. Sisällä irrotetaan puutavara, lattiamatot ja ikkunat. Metallit ja puut lajitellaan, karhunvilla, tiilet ja betoni murskataan. Räisänen kuvailee työnsä olevan suurelta osin lajittelua.

Aku Ankkaa tai vaikka Simpsoneita seuranneet tietävät purkupallon. Rakennusalalla se tarkoittaa muuta kuin jalkapallossa: kaivinkoneesta tai nosturista ketjujen päässä heilautettavaa suurta ja raskasta rautapalloa, joka osuessaan tuhoaa seinän.

Sami Räisäsen mukaan purkupalloja on Suomessa joskus käytetty, mutta ei enää. Muutkin tiedot kertovat niistä luovutun. Purkaminen tänään on huolellista ja varovaista.

– Ammattimiehet puhuivat niistä ”akuankkapalloina”. Mutta en tiedä, että niitä olisi enää missään käytössä, rakennuspurkaja Sami Räisänen sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt