Kirjoittajan mielestä ei pidä synnyttää työmarkkinoita, jonka silpputöillä ei elä. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Aktiivimallin purusta esitys elokuussa

Antti Rinteen mukaan lakiesitys etenee jo ennen työllisyysvaikutusten arviota.

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) mukaan hallituksen esitys työttömyysturvan aktiivimallin purkamisesta lähtee lausuntokierrokselle 16. elokuuta.

Rinne totesi Politiikan toimittajat ry:n tilaisuudessa Kesärannassa, että asian eteneminen on määrä vahvistaa viimeistään syyskuun lopulla järjestettävässä budjettiriihessä. Leikkurin on tarkoitus poistua 1. tammikuuta 2020.

Hallitus etenee asiassa jo ennen lokakuussa valmistuvaa arviota aktiivimallin työllisyysvaikutuksista. Rinne totesi, ettei ole nähnyt vielä varsinaista lakiesitystekstiä.

– Hallitus saa työllisyysvaikutuksista oman käsityksensä ja tutkijoiden käsityksen siinä vaiheessa, kun selvitykset ovat valmiita. Mutta aktiivimallin leikkuri tullaan purkamaan. Ja esitys lähtee nyt lausunnoille, Antti Rinne sanoi.

Pääministeri aiheutti viime viikolla hämmennystä kertomalla Ylen haastattelussa, että aktiivimalliin sisältyisi työttömien haastatteluja. Laissa ei kuitenkaan ole asiasta minkäänlaista mainintaa, sillä toimenpiteestä päätettiin eri yhteydessä syksyllä 2016.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan työttömät ovat olleet tyytyväisiä vuoden 2017 alussa aloitettuihin määräaikaishaastatteluihin.

Antti Rinteen mukaan ”on semantiikkaa, mitä aktiivimalliin sisältyy”.

– Epäoikeudenmukainen leikkuri puretaan. Hallitus tulee pitämään siitä kiinni, piste. Kaikki aktivoivat toimet ovat hyviä ja niitä viedään eteenpäin. Mielestäni tämä on täysin selvä asia, eikä siihen liity mitään epäselvyyttä, Rinne totesi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt