Aktiivimallilla pyritään lisäämään työllisyyttä. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Aktiivimallia ei perutakaan heti

Lopullinen kirjaus aktiivimallista muuttui vuodetusta luonnoksesta.

Antti Rinteen (sd.) hallitus ei purakaan aktiivimallia suoralta kädeltä vaan vasta, kun on saatu päätökset ”työllisyysvaikutuksiltaan vastaavista toimenpiteistä”.

Hallitusohjelman Iltalehdelle viime viikolla vuotaneessa luonnoksessa todettiin, että työttömien aktiivimalli puretaan. Tuolloisen version kirjaus kuului:”puretaan aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet”.

Maanantaina julkistetussa varsinaisessa ohjelmassa kirjaus on kuitenkin muuttunut muotoon: ”puretaan aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet, kun työllisyysvaikutuksiltaan vastaavista toimenpiteistä on päätetty”.

Sekä luonnoksessa että varsinaisessa ohjelmassa jatketaan, että ”tilalle valmistellaan malli, jossa työttömän työllistymissuunnitelmassa sovitaan henkilökohtaisesta työnhakuvelvoitteesta ja palveluista, kuten esimerkiksi koulutuksesta ja kuntoutuksesta. Henkilökohtaisen palvelun resurssit TE-toimistoissa turvataan”.

Aktiivimalli otettiin työttömyysturvassa käyttöön vuoden 2018 alusta. Se tarkoittaa sitä, että työttömän on osoitettava aktiivisuutta tai muuten hänen työttömyysturvaansa leikataan. Aktiivisuusehdon voi täyttää tekemällä tarkastelujaksolla 18 tuntia palkkatyötä, TE-toimiston kanssa sovituilla opinnoilla, osallistumalla viisi päivää palveluntarjoajien järjestämään työllistymistä tukevaan palveluun tai ansaitsemalla yritystoiminnassa yrittäjän työssäoloehtoon vaaditusta kuukausiansiosta yhteensä vähintään 23 prosenttia, joka vuonna 2019 on noin 246 euroa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt